четвер, 19 листопада 2009 17:51

Обмінювати золоті прикраси стали частіше

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Продавець магазину ”Діадема” Наталя Цигельман показує золоті сережки за 1500 гривень. У магазині на обмін приймають тільки золото
Продавець магазину ”Діадема” Наталя Цигельман показує золоті сережки за 1500 гривень. У магазині на обмін приймають тільки золото

"Коли дочка заміж виходила, то я віддала їй свою обручалку. Вона у мене була така, як шайба. З неї ювеліри зробили дві обручки, ще й на цепочку лишилося, — розповідає у міському автобусі невисока жінка близько 50 років. — За роботу заплатила 300 гривень".

Золото на обмін приймають майже всі ювелірні магазини Вінниці. Обмінюють у співвідношенні грам до грама. Окремо треба заплатити за роботу — від 30 до 1000 грн.

— Обмінювати золоті прикраси люди стали частіше, — каже директор ювелірного підприємства "Діадема" Григорій Дерун. — Це вигідно як людям, так і виробникам. Золото коштує понад 1000 доларів за унцію. Торік — менше 800 доларів.

За золото 525 проби в ювелірних магазинах платять 100 грн/г, банківське найвищої проби приймають по 300 грн/г.

— Зараз непопулярні пишні кольє, багаті браслети. Їх немає куди вдягати, — продовжує Дерун. — Усе менше пишності в житті. Тому прикраси стають скромнішими. Стали менше замовляти ексклюзивні вироби. Обручки трохи змінилися. Часто беруть із гравіруванням. Найбільше продали з написом Love.

36-річний ювелір Олександр Маєвський не радить робити обручки із золотих зубних коронок:

— Ще бабка мене вчила, що не можна, бо будеш гризтися в сім"ї. Правда, зуби роблять із золота найвищої проби, але воно того не варте. Вигідно переробляти колишні масивні обручки, з них може вийти дві, та ще й лишиться. Вони мають вагу близько 5 грамів, колись було модно, щоб кольцо було побільше. Робили на півпальця. Тепер більше просять зробити тоненькі з гравіруванням. Модними стали написи. Їх наносять під лупою, коштує це від 50 гривень за слово.

Срібні монети, посуд, зливки з пробою можна обміняти на прикраси у двох магазинах: "Янтар" та "Сапфір".

— Грам срібла у нас коштує 4 гривні. Його невигідно міняти, бо ціна готового виробу не набагато відрізняється. Срібні сережки можна купити від 40 гривень, — пояснює продавщиця із "Сапфіру" Олена.

Не варто робити обручки із золотих зубних коронок

У "Янтарі" грам срібла приймають від 7 грн. Беруть тільки вироби або зливки із пробою. Якщо проби немає, треба зробити експертизу в Державній палаті пробірного контролю. Представництво у Вінниці розміщене на вул. Саксаганського, 7.

— Для експертизи потрібен паспорт, — пояснює приймальниця пробірної палати Ірина Зонова. — На зливках проби не ставимо, але можемо зробити експертизу. За кожен грам металу заплатите 78 копійок. Експертизу зроблять протягом години.

Щоб поставити пробу, потрібно заплатити за експертизу виробу 4,68 грн та за клеймо 3 грн за грам.

Срібло, яке не має проби, скуповують тільки у ювелірних майстернях будинку побуту "Ювілейний". За грам дадуть від 2,5 грн.

Вінничанка Ірина Клименко принесла на обмін зламані срібні сережки, шматок ланцюжка та погнуті каблучки. Вдома зібрала увесь срібний лом. Обміняла на ланцюжок і хрестик.

— Вибрала ланцюжок 925 проби на 5,23 грама. За нього узяли 5,5 грама лому. За роботу доплатила 43 гривні. Хрестик обійшовся у 20 гривень, — каже вона. — Зате ці речі носитиму, а то перекидалося те срібло по хаті, бо викинути жалко.

Прикраси чистять лимонною кислотою

— Щоб вироби з цінних металів мали гарний вигляд, за ними треба правильно доглядати, — пояснює директор ювелірного підприємства "Діадема" Григорій Дерун. — Знімайте прикраси, коли виконуєте якусь роботу на кухні. Жир позабиває всі пори, і перстень, не блищатиме. Не використовуйте для чищення зубний порошок, не кидайте прикраси в кислоту чи спирт. Можна взяти склянку теплої води, добавити столову ложку лимонної кислоти. У розчин на 3–4 хвилини покласти ювелірний виріб. Можна прикраси почистити зубною щіткою з милом.

Зараз ви читаєте новину «Обмінювати золоті прикраси стали частіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі