вівторок, 24 січня 2012 05:45

Влада не готова розслідувати справу Ґонґадзе до кінця

Апеляційний суд Києва в п'ятницю підтвердив рішення Печерського райсуду про те, що кримінальну справу проти екс-президента Леоніда Кучми щодо вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе порушили безпідставно.

— Це означає, що теперішня влада відступила від Кучми, — зазначає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 56 років. — Вона не змогла його подолати і залишає в спокої. Команда Януковича сьогодні знесилена, щоб вести війну на всіх фронтах. Вона програє у всіх напрямах, тому вирішила зосередитися тільки на справах Тимошенко, Луценка та "помаранчевих", а не виясняти стосунки з командою Кучми. І хоч заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що це ще не означає, що Кучма може бути спокійним, це просто гарна міна при поганій грі.

А може, справа проти Кучми була порушена для того, щоб відволікти увагу від пошуку тих, хто реалізовував цю спецоперацію проти України?

— Ніякої особливої мети в порушенні кримінальної справи проти екс-президента не було. Його хотіли трохи потримати на гачку і показати, що переслідують не тільки опозицію. Однак влада не готова розслідувати до кінця справу Ґонґадзе і дати їй судову перспективу. Бо це не в її інтересах.

Мати зниклого журналіста вважає, що закриття справи проти Кучми — правильний крок, бо вона не впевнена в тому, що "таращанське тіло" належить її синові. Чи продовжать слідство?

— До справи Ґонґадзе все одно доведеться повернутися, щоб поставити в ній усі крапки. Адже вона залишається недорозслідуваною. Раз мати таке говорить, значить, справу не можна відправляти в архів. Рішення Апеляційного суду означає виправдання Кучми, але не закриття справи Ґонґадзе. Слідчим усе одно доведеться шукати справжніх замовників убивства журналіста. Але не за цієї влади, цієї прокуратури і цієї правоохоронної системи. Це одна з ключових справ початку ХХІ століття в Україні. У ній — витоки політичних, соціальних та історичних процесів. Це джерело залишається недооціненим і недовизначеним.

Зараз ви читаєте новину «Влада не готова розслідувати справу Ґонґадзе до кінця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі