четвер, 10 вересня 2020 00:35

Шахтарі страйкують під землею

Майже 400 гірників протестують у Кривому Розі на Дніпропет­ровщині із 3 вересня. Не піднімаються на поверхню з шахт. Вимагають вищих зарплат, усунення порушень при атестації працівників, звільнення керівників копалень. Ті заганяють підприємства у кризу, кажуть пікетувальники.

— Першими почали бастувати на шахті "Жовтнева". 29 гірників 3 вересня відмовилися підніматися з забою глибиною у понад кілометр, — говорить голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, 63 роки. — Їжу та воду спускаємо щодня. Приносять родичі, волонтери, помогла міська влада. Інша справа — самопочуття. На шахтах добувають залізну руду. Висока вологість і багато грибків. Гірники скаржаться на проблеми із легенями, шкірою, біль у горлі й нежить. Надати повноцінну медичну допомогу не можемо. Передали капці, бо якщо довго носити гумові чоботи — можуть загнитися ноги.

До мітингарів "Жовтневої" приєдналися гірники із шахт "Гвардійська", "Тернівська", "Батьківщина". Не припинимо протести, доки адміністрація Криворізького залізорудного комбінату не виконає вимоги, кажуть.

— Їх підтримують родини. Містяни теж солідарні — мітингують на вулицях міста, — додає Волинець. — Долучилися й працівники інших підприємств. Використовують "італійський страйк" — приходять на роботу й виконують посадові інструкції, аж до безглуздих норм. Це призводить до зниження продуктивності.

На залізорудному комбінаті відмовляються виконувати вимоги страйкарів. Обіцяють вирахувати частину зарплати за дні, коли не працювали.

На вечір 8 вересня люди не припинили протест.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі страйкують під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі