пʼятниця, 12 жовтня 2012 00:30

"Ніхто із грибників ніколи не скаже, де збирає"

Автор: фото: Богдана ЄВСЄЄВА
  Киянин Володимир Краснопольський показує маслюки на столичній площі Шевченка. Каже, що грибів цього року вродило дуже багато
Киянин Володимир Краснопольський показує маслюки на столичній площі Шевченка. Каже, що грибів цього року вродило дуже багато

— Грибов в этом году море. Каких хочешь. Я не продаю, насобирал и просто приехал постоять, — показує повні кошик та відро маслюків киянин Володимир Краснопольский, 47 років. Стоїть біля чорного "рено" на столичній пл. Шевченка. — Рівно годину витратив на відро. Попробуйте, яке важке.

— Кілограмів 6 є, — піднімаю за ручку.

— Ні. Все-таки треба зважити, — дістає з машини кантер. Чіпляє за ручку. Вага — 7,5 кг.

Цього року грибів уродило багато, кажуть торговці.

— Таке буває тільки у високосні роки. Погода тепла, дощі йдуть. Лисички по другому колу пішли. Того року опеньок було мало, то продавала по 25 гривень за кіло. А зараз усе залежить від того, скільки людей стали тут торгувати. От нас двоє, то прошу 25. А на вихідних і по 15 гривень віддавала. Збираю у Пущі-Водиці, це Київ, — каже 57-річна Наталія Качан. Торгує опеньками. Вони по кілограму викладені у кошиках та на асфальті за 20 м від автостанції. — Ніхто із грибників ніколи не скаже, де збирає. У кожного є свої місця і свої гриби. Один буде йти — не побачить, а другий знайде.

— Це точно. Навколо нашого села молодий сосновий ліс. Там ростуть маслюки. А дядька один ходить кудись і завжди повертається з білими. Нікому не каже, де вони, — долучається до розмови 51-річна Ніна Антонова. Цього року вперше продає гриби, як вийшла на пенсію. Біля неї три чорні пластмасові ящики з маслюками. В одному — гриби дуже маленькі.

— Їх беруть на консервацію, бо у банках дуже гарно виглядають. Сьогодні чоловік узяв 5 кіло. А якщо такі підсмажити на сковорідці, то на вилку не зможете надіти. Будуть крихітні.

На дорозі паркується джип "Фольксваґен Туареґ". З водійського місця виходить брюнетка років 40.

— Девочки, как эти называются?

— Опята, — каже Наталія Качан.

— А у вас?

— Маслята, — відповідає Ніна Антонова.

— Их чистить полностью надо, да? — жінка бере кіло маслюків за 25 грн.

Ніна Віталіївна розповідає, що будь-який гриб зберігати можна не більш як дві доби.

— Найкраще зразу почистити від моху, гілочок, зняти шкірку із шляпок і відварити. Дуже ретельно перебираю гриби перед тим, як везти на продаж. Якщо хоч в одному буде черв'як, то він за день розплодиться й усі гриби попортить. У мене таке було, — говорить. — Не завжди вдається все продати. То великий — його ніхто не бере, то пом'явся, доки доїхала. Завжди додому кілограма 2 привожу. Зараз кожного дня їмо. Мені найбільше подобаються у томатному соусі. П'ять великих цибулин обсмажити, гриби відварити, зробити розсіл з оцтом, спеціями та томатною пастою і півгодини відварювати в ньому гриби й цибулю. Така смакота, що ви по-іншому їх ніколи їсти не захочете. І в банки так само закручувати.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто із грибників ніколи не скаже, де збирає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі