пʼятниця, 17 червня 2011 00:30

Гриби проростають із гусені

Професор Ірина Дудка, 76 років, вивчає гриби півстоліття. Вона керує відділом мікології столичного Інституту ботаніки ім. Холодного. Улітку їздить в експедиції. Каже, перші білі гриби з'являються, коли починають колоситися поля на початку червня. Спори проростають після дощу та за умови теплих ночей.

— За радянських часів на заготівлю приймали лише 20 видів їстівних грибів. А люди зараз збирають більше: і порхавки, і парасольки, і свинушки. Їх теж можна їсти. Загалом в Україні нараховується близько 45 тисяч видів грибів, а у світі вдвічі більше, — говорить Ірина Дудка.

Найбільший гриб знайшли 2009 року в Північній Америці. Грибниця опенька займає площу в 10 кв. м. Вона важить кількасот тонн. Росте під землею до 8 тис. років. Учені зі Швеції знайшли опеньок, який має 800 м завдовжки та 500 — завширшки.

— Гриб — це лише надземна частина великого організму. В Україні проростає в землі на глибину до 5 метрів і втричі більшу ширину. В українських лісах межі грибниці видно за "відьомськими колами" — коли гриби ростуть ланцюгом. Грибниця утворює спільне плетиво із кореневими волосками дерев. Постачає їм воду, неорганічні та органічні сполуки, цукри. Завдяки цьому дерева гарно розвиваються.

Грибниці трюфелів допомагають деревам витягати із землі вологу і захищають їх від мікробів. Зазвичай ростуть поряд із корінням дубів. Їх багато в лісах Італії, Франції, Хорватії.

— Підземні гриби трюфелі продають на аукціонах як делікатес. На одну чашу ваг кладуть гриб, на іншу — золото. Їх шукають спеціально навчені собаки та свині. Трюфелі можна знайти у Криму. Там також росте Аманіта цезарія — рідкісний червонокнижний гриб, відомий із часів Римської імперії.

Існують хижі гриби, які полюють на живі організми. Вони викидають "списи" в черв'яків. Гриби обплутують жертв нитками, паралізують і витягають соки. Інші полюють на гусінь — вистрелюють спорами на метр. Згодом із мертвого тіла комахи проростає новий гриб.

Зараз ви читаєте новину «Гриби проростають із гусені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі