середа, 22 квітня 2009 17:29

Абрикоси постраждали від заморозків найбільше

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  33-річний Олександр Галіченко з Умані на Черкащині позаторік продав однокімнатну квартиру і купив приватний будинок. Біля дому розбив грядки і змайстрував теплицю зі старої дверної коробки. Під неї викопав яму, поклав на дно плівку, присипав землею. Це за
33-річний Олександр Галіченко з Умані на Черкащині позаторік продав однокімнатну квартиру і купив приватний будинок. Біля дому розбив грядки і змайстрував теплицю зі старої дверної коробки. Під неї викопав яму, поклав на дно плівку, присипав землею. Це за

У ніч на середу майже по всій країні були заморозки.

— Заморозки в квітні — це нормальне явище. Але цього року весна справді холодна, — каже начальник відділу метеопрогнозів українського Гідрометцентру Людмила Савченко. — Минулої ночі температура впала до мінусових позначок по всій Україні, крім Закарпаття і півдня Одещини. На Лівобережжі та в центральних областях до мінус шести. У Сумській, Київській, Кіровоградській областях температура ґрунту вночі знизилася до мінус 10–13. Найхолодніший час — дві години перед світанком.

Люди стурбовані, що залишаться без ягід. Бо фруктові дерева вже зацвіли, а після морозних ночей цвіт почав обсипатися.

— Уже зрозуміло, що врожай абрикос цього року буде наполовину меншим, — вважає Світлана Гоменюк, 37 років, з Інституту помології ім. Симиренка. — Квітки і зав"язь чутливі навіть до невеликих морозів. Для інших плодових дерев, які готуються до цвітіння, заморозки не такі страшні. Квіткові бруньки гинуть, коли мороз вісім градусів тримається впродовж чотирьох годин.

Щоб захистити дерева від підмерзання, Гоменюк радить обкурювати сади. Підпалити в міжряддях купи хмизу, торфу, дерну, сухого бадилля чи напівзотлілої соломи.

— У середу о шостій ранку було майже п"ять градусів морозу, — каже 35-річна Олена Прокопчук із міста Хмільник на Вінниччині. — Цвіт на абрикосах пообпадав. Сусіди понакривали свої засаджені городи хто агроволокном, хто клейонку понатягував. А я купила спеціальні шашки, що тліють і димлять.

У 38-річної Аліни Заржицької з міста Сквира Київської області городина померзла.

— Була рання картопля — десь на пару сантиметрів витикнулася з землі. 22 квітня вийшла на город, бачу — примерзла. Редька теж скуйовдилася, саджанці троянд. Градусів три, певне, морозу було.

Жінка каже, що з власного досвіду знає: троянди й картопля оклигають. А от редьку доведеться пересівати. Сусіди Аліни — родина Похнатюків — устигли посадити розсаду біля дому.

Квіткові бруньки гинуть, коли мороз вісім градусів тримається впродовж чотирьох годин

— Висадили огірки, помідори, капусту, — розказує 52-річний Анатолій Похнатюк. — Звечора 21 квітня вийшов на вулицю, відчуваю — вночі будуть морози. У мене старе листя було — ніяк руки не доходили винести на смітник. Я його купками розклав, підпалив. Так усю ніч чергував — підкидав потроху.

Ще один спосіб захистити рослини від заморозків — обприскати водою.

— Вода утворює плівочку, і мороз ніжним листочкам не страшний, — пояснює президент Вінницького клубу садоводів 60-річна Ганна Минова. — Тільки робити це треба перед самими заморозками — під ранок, коли ще сонце не стало. Інакше вода висохне і ніякої користі. Дерева можна і обхлюпати. А розсаду — обприскати не холодною водою.

На Черкащині, Львівщині заморозки були до -4°С. На Закарпатті — до -5°С.

— Городина і дерева не вимерзли, бо в нас у горах ще нічого не цвіте, — каже голова селища Ясіня Рахівського району Закарпаття Дмитро Поляк. — Та й ми звикли до таких пізніх заморозків. Бувало, у травні мінус п"ять ударить.

Валентина Осипова, 41 рік, із міста Торез на Донеччині пам"ятає, як у 90-х засадила город картоплею, коли на вишнях уже цвіт був. А на початку травня пішов густий сніг.

Таку погоду в квітні визначають потужні антициклони — холодне повітря з півночі, кажуть у Гідрометцентрі.

— Але те, що в Москві сніг, не значить, що в нас наступного дня також буде, як багато хто вважає, — говорить Людмила Савченко. — Росія ближче до циклону, тому там сніг. Ми такого не очікуємо. Найближчої ночі ще будуть заморозки. Із 27 квітня денна температура підвищиться до плюс 15–20. До кінця квітня буде сухо. Це погано для сільського господарства.

Зараз ви читаєте новину «Абрикоси постраждали від заморозків найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі