середа, 18 липня 2012 11:02

На Говерлу найкраще йти у липні-серпні
12

Фото: фото надані Іваном Юрчиком

Ростислав Данилевський тричі на тиждень водить екскурсії на Говерлу. Знає короткий і довгий маршрути сходження на вершину.

"За рік на Говерлу зі мною піднімаються по 500-800 туристів. Багато хлопців і дівчат ідуть у гори самі. Провідника не беруть, бо впевнені, що самі знайдуть маршрут. Але часто губляться, довго блукають, поки знайдуть шлях назад. Таким екстремалам не раджу виходити у гори з жовтня. Тоді можна й замерзнути. Температура повітря знижується на 6 градусів з підняттям на 1 кілометр. Навіть влітку погода змінюється раптово. Це і робить сходження небезпечним".

Ходити у гори Ростислава навчив дядько. Для цього має при собі усе необхідне спорядження.

"Перший туристичний маршрут зі сходженням на гору був відкритий в 1880 році. Основні маршрути на Говерлу включають сходження зі сторони турбази "Заросляк" через так звану Говерляну, зі сторони урочища Козмещик і по гребню Чорногорського хребта як зі сторони гори Петрос, так і зі сторони гори Пожижевська".

"До турбази "Заросляк" туристи доїжджають на автобусах і автомобiлях. Звiдси йдуть пішки аж до вершини, - говорить Ростислав. - На моїй пам'яті тільки 10 туристів назад звернули, так і не піднявшись на вершину. Раз попав під страшну зливу. Повернувся назад разом з трьома туристами. Того ж дня розбив свій автомобіль. Тепер забобонний. Яка б не була погода, я якщо вже вирушив, то вершину покорю".

Інструктор і проводир радить не відставати від групи, не палити і не смітити під час сходження, брати з собою дощовик і воду.

"Під час підйому на Говерлу води пити не дозволяю нікому. Це нагрузка на організм. Краще попити, коли вже опинились на вершині, відпочити 10-15 хвилин і розпочати спуск".

З 1 жовтня до 1 травня пішохідні сходження на Говерлу заборонені і пускають на маршрут лише альпіністів і гірських туристів. Ростислав найкращим періодом, для підкорення вершини Говерли вважає липень і серпень.

Киянин Іван Юрчик 15 липня піднявся на Говерлу втретє. Робить це щороку.

"На три дні ми розбили табір біля підніжжя Говерли. Щороку усередині липня біля підніжжя Говерли відбувається традиційне таборування Молодого Народного Руху, у який я входжу. Ми співали, палили ватру, говорили про політику і влаштували "Вечір української пісні". Слухали бандуриста, зірку телепроектів "Україна має талант" та "Хвилина слави" Ярослава Джуся.  Ватра цього року вийшла високою й палала на десять метрів", - каже хлопець.

На таборуванні зібралося 350 людей зі Львова, Донецька, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Луцька, Одеси, Києва й Черкас. Таборування проводилось за підтримки Фонду Конрада Аденауера та Міжнародного Республіканського Інституту.

"Таборування рухівців біля Говерли має дуже давню історію. 1990 році зібралися кілька хлопців і вирішили піднятись на Говерлу. Коли спускалися з гори, до них підбіг хлопчик і розповів, що була підписана Декларацію про державний суверенітет Хлопці пообіцяли один одному підніматись кожен рік в цей день на Говерлу. Ми також дотримуємось цієї традиції".

На третій день таборування 200 людей піднялося на Говерлу. Вони заспівали гімн та встановили прапор України.

Зараз ви читаєте новину «На Говерлу найкраще йти у липні-серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі