понеділок, 17 червня 2024 22:30

"Здорово бути живим у Колмі" - чому туристи з усього світу приїжджають у місто мертвих
17

Кладовища - це те місце, куди теж люблять ходити туристи.

У галасливому Сан-Франциско цвинтарів майже немає: залишився один для армійських ветеранів і другий, зовсім невеликий, у місії Долорес. Покійників перевозять до сусіднього міста Колми, пише travellizy.

Колма - місто мертвих. На одного жителя тут припадає майже тисяча померлих
Фото: explorer
Колма - місто мертвих. На одного жителя тут припадає майже тисяча померлих
Колма - місто мертвих. На одного жителя тут припадає майже тисяча померлих
Колма - місто мертвих. На одного жителя тут припадає майже тисяча померлих
Колма - місто мертвих. На одного жителя тут припадає майже тисяча померлих

Місцеві в Колмі зовсім не переймаються з приводу такого сусідства. Цвинтарі тут називають парками і використовують їх відповідно: влаштовують пікніки, прогулянки, граються тут з дітьми. Тут справді дуже красиво, територія доглянута та прибрана.

Історія

На початку ХХ століття мерія Сан-Франциско зіткнулася з проблемою централізованого містобудування: місто зростало, як на дріжджах. Десятки тисяч людей з усього світу влаштовувалися тут, створювали сім'ї, старіли та вмирали. Місто будувалося без урахування такого зростання, і нові будинки зводили поряд зі свіжими могилами.

Лікарі забили на сполох і завдяки зусиллям освічених людей спільно з власниками дорогої нерухомості в 1912 році було прийнято рішення заборонити поховання в межах міста. Наявні ж могили слід було перенести в інше місце, створене спеціально для догляду за сотнями тисяч покійних мешканців Сан-Франциско та околиць. Так і виникла ідея, завдяки якій через 12 років на карті з'явилося містечко Колма (округ Сан-Матео). Вся його інфраструктура працює виключно для обслуговування цвинтарів.

Перенесення поховань із Сан-Франциско тривало близько двадцяти років. За цей час до Колми перевезли понад 150 тис. останків. Вартість перепоховання становила 10 доларів (приблизно 250$ за цінами нашого часу). Ті останки, за які ніхто не заплатив, помістили в братські могили, а могильні камені використовували для міських потреб.

Колма у наші дні

Містечко Колма розташоване на півдні Сан-Франциско. Серце знаменитої Кремнієвої долини та всесвітньо відоме ліберальне місто качають свіжу кров у ці землі. А коли життя їхніх мешканців закінчуються, свій останній притулок вони знаходять на пагорбах Колми.

Населення Колми близько 1800 чоловік, більшість яких працює на 17-ти цвинтарях, що знаходяться в адміністративному управлінні міста. Загальна площа Колми 4,9 км, з них 70% це цвинтарі.

У цьому тихому некрополі вже 1,5 мільйона поховань. Якщо зайнятися цинічною математикою, то одного живого жителя Колми припадає близько тисячі мертвих. Городяни давно звикли до такого становища і продають туристам футболки з написом "Здорово бути живим у Колмі". Не дивно, що чорний гумор популярний у такому специфічному місці.

Розцінки на потойбічне життя

Вартість поховання в Колмі залежить від очікувань замовника та його фінансової успішності за життя. Скромна урна з кремованими останками обійдеться в 4500 $, могила - близько 10 000 $.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єдиний дім для всіх: найдивніше місто, в якому всі мешканці оселилися під одним дахом

Високі розцінки на гідне потойбічне життя для тих, хто пішов, відлякують багатьох живих. Тому зараз основний тренд - кремація. Вона популярна як ніколи: половина всіх померлих закінчують земний шлях в урні. За прогнозами працівників похоронних агентств, у наступні два десятиліття ця тенденція лише посилиться.

Відомі каліфорнійці у Колмі

У цих місцях лежить прах багатьох відомих жителів Північної Каліфорнії. Наприклад, мавзолей піонера джинсової промисловості Леві Стауса знаходиться на цвинтарі "Будинок світу", поряд з "Пагорбами вічності". На іншому цвинтарі - племінниця Теодора Рузвельта Дженні Рузвельт Пул. Неподалік могила скандально відомого медіа-магната Вільяма Херста.

Мавзолеї з кондиціонерами

Колма йде в ногу з часом і постійно модернізує сервіс. Одна з незвичних послуг, але вкрай популярна, це багатоповерхові поховання всередині будівель з кондиціонерами, що постійно працюють. Довгі коридори прикрашені вітражним склом.

Деякі стіни та арки прикрашені мозаїкою або розписом, гідними музею. Багатоярусні полиці розділені на безліч однотипних осередків із пластиковими дверцятами. У кожній зберігається порох померлого в урні, часто фотографії та сувеніри.

Місто Лонг'їр є одним з найвіддаленіших та найзагадковіших на планеті. Воно розташоване на території архіпелагу Шпіцберген між Норвегією та Північним Полюсом. Це найбільший населений пункт і адміністративний центр норвезької провінції Свальбард. Там мешкає понад тисячу людей, яким заборонили вмирати та народжувати.

В зимовий період ніч може тривати до чотирьох місяців. Люди на острові проводять 155 днів без природного освітлення через своє географічне розташування. При цьому на острові не можна вмирати та народжувати дітей. Щороку столицю Шпіцбергена відвідує багато туристів.

Зараз ви читаєте новину «"Здорово бути живим у Колмі" - чому туристи з усього світу приїжджають у місто мертвих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі