пʼятниця, 04 травня 2012 13:17

На День королеви в Нідерландах п'ють пиво та продають старі речі
7

Фото: Фото: Ліна Яворська

Щороку в Нідерландах 30 квітня святкують День королеви. Відзначають день народження колишньої королеви Юліани. Її донька Беатрікс, зійшовши на престол у 1980 році, не перенесла свято, бо за роки правління матері воно стало традицією для голландців.

У країні проходить масове гуляння, всюди відбуваються концерти, різні фольклорні вистави та ринки. Вулиці прикрашають стрічками та повітряними кульками національного помаранчевого кольору. Традиційно Її Величність відвідує одне з міст країни аби особисто привітати жителів. Цьогоріч вона була в місті Фенендаль.

"Для Голландії це неймовірне дійство, - розповіла Gazeta.ua українська емігрантка 23-річна Діана Брезінська, яка проживає в Нідерландах 7 років. - Тут люди дуже закриті й замкнені, вони не вміють дружити й відпочивати. Завжди похмурі, після роботи йдуть додому й рідко кудись виходять. А тут усі відриваються. В кого є човни, плавають по каналах. Гуляють по вулицях в помаранчевому одязі, на голови одягають оранжеві капелюхи, кепки та різні вуха. На обличчях малюють національний прапор. Усі п'ють пиво".

Святкування триває добу.

"Я живу в Утрехті, а гуляти їздила в Амстердам. Там святкують з найбільшим розмахом, - говорить Діана. - По вулицях, де проходить свято, люди зі своїх будинків виносять колонки на вулицю й вмикають на всю музику. Багато хто торгує пивом. Його тримають у великих бочках з холодною водою. Оскільки магазини всі закриті, можна добре вторгувати. Наприклад, в супермаркеті півлітрова пляшка пива "Хайнекен" коштує один євро. Його продають по два - два з половиною, але це дешевше, ніж у кафе. Бо там від 2,7 євро - до 3,5. Ресторани мають за день такий виторг, як за півроку.

Майже всі заклади виносять на двір плити, готують гамбургери, щоб люди не створювали черги в приміщеннях, голландці напиваються пивом. За добу можуть прогуляти всю зарплату. Тому цьогоріч банки позакривали свої банкомати, аби люди в п'яному стані не витратили всі гроші".

У центрі влаштовують атракціони, грає музика. На менш людних вулицях проходить вільний базар "фраймарект". Там продають непотрібні речі. Цього дня з доходів не знімаються податки.

"Продається все, що завгодно. Ціни ніхто не ломить, можна торгуватися, - каже Брезінська. - Голландці продають речі, які їм вже не потрібні або не подобаються. Навіть, діти торгують. Продають іграшки та книги. Я купила книги та дизайнерську вазу за один євро, в магазині таку бачила за 30. Можна знайти й раритетні речі. Продаються картини, рамки під фотографії, порцеляновий посуд із традиційним синьо-білим розписом, столове срібло. Їх часто купують іноземні антиквари. Торгує багато іноземців, вони спеціально приїздять, щоб добре заробити. Було багато індійців і мексиканців. В них є ексклюзивні речі, які важко знайти: плетені вироби, браслети, ремені, шапки, головні убори індійців".

Зараз ви читаєте новину «На День королеви в Нідерландах п'ють пиво та продають старі речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі