четвер, 12 січня 2012 00:15

"Золотий м'яч-2011" заслужила "Барселона"

Аргентинця Ліонеля Мессі визнали найкращим футболістом світу 2011 року. Однак, по-моєму, цей титул, як і решта, що не здобувають на футбольному полі, а присуджують за його межами, є суб'єктивним. Справді, Мессі показав торік у складі "Барселони" дуже сильну гру. Та чи є це заслугою виключно талановитого футболіста?

Влітку 2006-го під час фінального турніру Кубка світу по всій Німеччині розвісили величезні портрети Мессі. Аргентинець мав стати якщо не головною, то однією із головних "зірок" тих змагань. Насправді національна команда Аргентини на чолі із проголошеним тоді "геніальним" Мессі не дійшла навіть до фіналу. Те саме сталося за чотири роки у наступному фінальному турнірі у Південній Африці. Провалила Аргентина разом із Мессі і Кубок Америки торік. Команда вибувала з боротьби за трофей у чвертьфіналі.

В останні десятиліття найкращий футболіст світу чи Європи традиційно приєднує цей титул до титулу, що здобуває його команда. Навіть найгеніальнішого футболіста ніколи не назвуть найкращим, якщо грає за команду, що нічого не виграє. Згадаймо, Блохін та Бєланов отримували "Золотий м'яч", коли їхній клуб перемагав у єврокубках, а Шевченко — коли його команда виграла чемпіонат Італії. Не було б цих перемог, не було б і "золотих м'ячів".

Із Мессі ніби все за правилами — його "Барселона" виграла торік майже все, що можна виграти. Але Мессі був лише одним з 11 гравців, які здобували ці титули. У складі національної збірної Аргентини, що за кількістю висококласних гравців є чи не найсильнішою, "геніальність" кращого футболіста світу останніх трьох років "не працює".

Навряд чи можна звинувачувати найкращого аргентинського футболіста у тому, що за свою країну він грає з меншим бажанням, ніж за іспанський клуб. Але результатів це не дає. На відміну від Дієґо Марадони, який практично сам "витягував" набагато слабшу тоді за складом Аргентину до світових фіналів 1986 та 1990 років, Ліонель Мессі нічим подібним не відзначився.

Висновок простий — футбол є колективною грою, де перемагає команда, а не окрема "зірка". І в тому, що талант Мессі виблискує на весь світ, заслуга насамперед "Барселони". І насправді вона заслужила "золотий м'яч" 2011 року. Але вручили цей приз одному з її гравців.

Зараз ви читаєте новину «"Золотий м'яч-2011" заслужила "Барселона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі