четвер, 05 квітня 2007 19:08

"Зі Щербицьким познайомилися на вечірці"

Автор: фото: Роман ШАХРАЙ
  Валерій Поркуян заробив на Кубку світу-1966 1200 доларів. Ще 500 йому дав представник фірми ”Адідас”
Валерій Поркуян заробив на Кубку світу-1966 1200 доларів. Ще 500 йому дав представник фірми ”Адідас”

Валерій Поркуян у складі збірної СРСР грав у півфіналі Кубка світу-1966 проти німців. Наші поступилися — 1:2. Гол у ворота голкіпера збірної Німеччини Ханса Тілковського забив мій співрозмовник. Однак своєю грою в тому матчі він незадоволений. Вважає, що міг зрівняти рахунок. Про це 62-річний Поркуян розповідає в їдальні на базі "Чорноморця", де працює тренером, у Совіньйоні. Пригощає чаєм та тістечками, говорить російською.


Чи правда, що на Мундіаль-1966 ви потрапили останньої миті?

— Так, мене та ще одного київського динамівця, захисника Леоніда Островського, "дочепили" до складу. "Динамо" проводило календарний матч чемпіонату СРСР у Баку. Там нас і застав виклик до Москви. Добиралися туди через Київ. Потім — у Москву та Швецію, де команда готувалася до Мундіалю. Рекомендував мене до збірної Гаврило Качалін, тренер, який виграв чемпіонат Європи-1960.

Як вийшло, що запасний гравець збірної СРСР став основним?

— У двох матчах групового етапу проти збірних Північної Кореї та Італії наші перемогли. Третій — із чилійцями — турнірного значення не мав: ми забезпечили місце у чвертьфіналі. Морозов дав відпочити групі основних гравців. Забив чилійцям двічі, ми перемогли — 2:1. Чвертьфінал граємо з угорцями. Підійшов до мене Морозов. "Валерію, — каже, — в угорців правий захисник грає як правий нападник. Зможеш із ним упоратися?" — "А для чого ви мене сюди взяли?" — запитую. "Зрозумів, — усміхнувся він. — Готуйся до завтрашнього матчу". Мандражу в мене не було зовсім. Що мандражувати? Виходь і грай.

Чи могли перемогти німців у півфіналі?

— Грали ми не гірше, ніж команда Оверата, Зеелера та Беккенбауера. Просто Сабо зламав ногу під час гри, а заміни тоді не дозволяли. Ще й Численка вилучили. Поступалися 0:2, за три хвилини до закінчення матчу один м"яч відіграв. Наприкінці гри мав стовідсотковий момент, але промахнувся, б"ючи головою. Був надто впевненим, що заб"ю — уже бачив м"яч у сітці. Треба було його опустити й бити другим доторком. Стадіон був розчарований, більшість глядачів уболівали за нас. Для мене турнір на тому закінчився: у матчі за третє місце проти Португалії не вийшов. А бронзову медаль за четверте місце для мене виготовили в Києві. Справжньої не маю. І не сумую: головне — грав та забивав, а медаль та — до одного місця.

Дісталося за поразку від німців?

— Були телеграми від ветеранів війни. Вимагали до матчу перемоги. Поразку сприйняли як образу.

Як вас преміювали за четверте місце?

— 1200 доларів нам дали. Ще заробив від "Адідасу". Я тренувався тоді в бутсах цієї фірми. Підходить до мене її представник і суне 400 чи 500 доларів, точно не пам"ятаю. Я злякався, почав відмовлятися. Досвідчений Сабо каже: бери, ти що? Мамі шубу купив в Англії. Батькові — костюм. Собі шапку. Продавець упізнав: "А, Поркуян". Скільки виклав — не пам"ятаю.

Я пригрозив перейти до московського "Спартака"

На Кубку світу-1966 ви представляли київське "Динамо". Як туди потрапили?

— Силою. Грав у "Чорноморці" під керівництвом Юрія Войнова, мене все влаштовувало. Військовий квиток уже мав, так що закликати служити "Динамо" не могло. Але надійшла вказівка від Центрального комітету партії. Почали лякати. Я в свою чергу відреагував: пригрозив перейти до московського "Спартака". Але потім викликав мене та Войнова перший секретар одеського обкому партії Синіцин. Із Києва депешу отримав, каже, треба їхати — ми безсилі. 1966-го переїхав.

Легко адаптувалися в Києві?

— Без проблем. Зразу потрапив до основного складу, бо знайшов контакт із тренером Віктором Масловим. Простий мужик був, тільки на вигляд суворий.

Лобановського в "Динамо" тоді вже не було...

— Він за "Чорноморець" виступав. Я дружив із Валерієм, ходив до нього в гості. В Одесі Лобановський мешкав на вулиці Бебеля, навпроти будинку КДБ. Я ж у Києві отримав квартиру після Кубка світу-1966. Мама її облаштовувала. Грав три роки за "Динамо". Однак пішов, бо втратив місце в основі.

Чому не грали на Мундіалі-1970?

— Сильні форварди були — Бишовець, Пузач, Хмельницький. Але для мене теж роль знайшлася. Після групового турніру ми та господарі-мексиканці набрали однакову кількість очок. Різниця м"ячів також однакова. Переможця групи, який нікуди не виїжджав і грав чвертьфінал у Мехіко проти уругвайців, мав визначити жереб. "Невдаха лотереї" вирушав до Толуки на зустріч із тодішніми чемпіонами Європи, італійцями. Кажуть, Поркуша — фартовий, нехай тягне.

Команда подалася за місто на шашлики, а я та президент союзної федерації Валентин Гранаткін поїхали до готелю "Хілтон". Добиралися години чотири. Стенлі Роуз, тодішній президент ФІФА, виходить назустріч: містере Поркуян, каже, вам тягнути першим. Папірці з номером "1" та "2" були в кубушці від шампанського. Їх скрутили та накрили салфеткою. Я витягнув папірець, розгорнув — і бачу одиницю. У ліс до партнерів доїхали за півгодини.

Шкода, але чвертьфінал ми програли. За дві хвилини до кінця додаткового часу пропустили. Якби нічия була, знову жереб тягнув би. Стояв і хвилювався страшенно.

Яшину забивали?

— Ні. 1965-го він в Одесі від мене "мертвий" м"яч потягнув. А так з Яшиним на риболовлю їздили в Новогорську, на базі збірної. Він вставав о п"ятій ранку: "Валера, рыба ждёт".

Ви товаришували з Валерієм — сином Щербицького, тодішнього першого секретаря ЦК Компартії України.

— Познайомилися на якійсь вечірці. Там неспортивні люди зібралися.

Поркуян продовжує розповідь неохоче. Говорить, що бував і у квартирі, й на дачі Володимира Щербицького у Великих Петрівцях, спілкувався з його дружиною.

— А про Валеру говорити не буду, не для преси це, — наполягає Поркуян. (Син Щербицького помер від вживання наркотиків. — "ГПУ".)

Проводжає мене до входу на базу. Поруч іде півзахисник "Чорноморця" Сергій Даниловський. Чує, як кажу Поркуяну, що на базу до "Чорноморця" потрапити легше, ніж на динамівську.

— Так ми ж ближче до народу, — зауважує Даниловський.

1944, 4 жовтня — Валерій Поркуян народився в Кіровограді
1962 — почав грати за місцеву "Зірку"
1965 — перейшов до одеського "Чорноморця", познайомився з Аллою
1966 — став гравцем київського "Динамо", зіграв на Кубку світу
1971 — одружився з Аллою
1976 — почав тренерську кар"єру в сімферопольській "Таврії"
з березня 2003 — помічник головного тренера "Чорноморця"
Одружений, має двох доньок.

Зараз ви читаєте новину «"Зі Щербицьким познайомилися на вечірці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі