четвер, 18 листопада 2010 07:00

"Зеніт" не програвав у чемпіонаті Росії 24 матчі

Автор: фото з сайта vesti.kz
  Лучано Спалетті зробив ”Зеніт” чемпіоном у перший рік своєї роботи в Росії
Лучано Спалетті зробив ”Зеніт” чемпіоном у перший рік своєї роботи в Росії

До закінчення футбольного чемпіонату Росії залишається два тури. Чемпіон відомий – пітерський "Зеніт". Минулої неділі підопічні італійського тренера Лучано Спалетті перемогли вдома "Ростов" — 5:0 і стали недосяжними для конкурентів.

"Зеніт" удруге став найкращою російською командою. Першого успіху пітерська команда досягла 2007-го під керівництвом голландського фахівця Діка Адвоката, нинішнього тренера збірної Росії. Тодішнє чемпіонство далося команді важче: тільки в останньому турі завдяки перемозі в Раменському над "Сатурном" і вправності Алессандро Домінгеса, який за кілька секунд до закінчення зустрічі вибив м'яч із порожніх воріт своєї команди.

До старту нинішньої російської першості "Зеніт" вважали очевидним її фаворитом. Насамперед, через потужні фінансові можливості — пітерців утримує "Газпром". Матеріальне становище дозволило запросити до команди одного з найкращих італійських тренерів  Лучано Спалетті й платити йому щороку 5 млн євро. 23 млн віддали за португальського центрального оборонця Бруно Алвеша — щоправда, потенційно дуже сильний захисник провів не надто вдалий сезон. Захисну ланку також поповнив сербський захисник Лукович із "Удінезе". Напад команди посилив його співвітчизник Данко Лазович із ПСВ.

Головна передумова тріумфу "Зеніта" — потужний виступ у першому колі. Команда не програвала матчів. Лазович прекрасно взаємодіяв із португальцем Данні, головною атакувальною силою команди першої половини сезону. А головне надбання Спалетті — створення потужного плацдарму у центрі поля. Під час сезону до Денисова, Широкова та Зирянова, додався Семак, що значно зміцнило дії команди в опорній зоні.

Гра "Зеніта" залежить від універсального півзахисника Широкова

У другій половині здав Данні, зате дуже сильно відіграв форвард Кержаков, який забивав ледь не щоматчу. Проте влітку проявилися й перші проблеми команди — невміння грати важливі матчі та тримати удар, правильно реагуючи на перебіг зустрічі, що складається невдало.

Саме відсутність командного психологічного стержня перешкодила "Зеніту" пробитися до групового турніру Ліги чемпіонів. У кваліфікаційному раунді пітерцям протистояв французький "Осер". Він не міг конкурувати з чемпіоном Росії за добором виконавців, зате виявився здатним протиставити опоненту жорсткий футбол. Під цим тиском "Зеніт" розклеївся.

У російському чемпіонаті "Зеніт" не програвав 24 матчі, але за останні два тижні поступався у принципових поєдинках московським "Спартаку" та ЦСКА. У цих поєдинках  був відсутній півзахисник Роман Широков, який провів прекрасний сезон. Це довело, що нинішня гра "Зеніта" базується на його всюдисущності, а не техніці Данні, реактивності Бистрова чи ігровій мудрості Семака.

Зараз ви читаєте новину «"Зеніт" не програвав у чемпіонаті Росії 24 матчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі