вівторок, 18 березня 2014 06:00

В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба

Автор: ФОТО З САЙТА www.desporter.com.ua
  Руслан Федотенко, виступаючи за ”Тампу”, здобув Кубок Стенлі 2003/04.  У вирішальній грі закинув дві шайби
Руслан Федотенко, виступаючи за ”Тампу”, здобув Кубок Стенлі 2003/04. У вирішальній грі закинув дві шайби

1984 року та 1987-го володарями популярного тоді Кубка Канади з хокею стали господарі змагань. Спочатку у фіналі канадці обіграли шведів, а потім — збірну СРСР. 1984 року вирішальну шайбу в півфіналі з радянською збірною забив українець Майк Боссі. За три роки голом у фіналі відзначився Дейл Хаверчук. За збірну СРСР грав захисник Ігор Кравчук. Канадські газети жартували: "Ми перемогли росіян, бо наші­ українці виявилися кращими за їхніх".

120 років тому, 22 березня 1894-го, відбувся перший розіграш Кубка Стенлі. У фіналі "Монреаль" переміг "Оттаву". Нездатні до популярних у Північній Америці регбі, баскетболу та американського футболу переселенці з України сповна відігралися в хокеї. Ковзани й лід були знайомі їм на батьківщині. В Канаді їх називали "юкі" — скорочено від слова українець.

Ми відібрали десятку найкращих українців, які залишили помітний слід в історії Національної хокейної ліги.

1. Терренс (Тарас) Савчук

Його вважають воротарем номер один світового хокею. Легендарний гравець "Детройта" в списку найкращих в історії НХЛ перебуває на дев'ятому місці. Чотириразовий володар Кубка Стенлі. Найкращий воротар НХЛ 1952, 1953, 1955 та 1965 років. У своєму дебютному сезоні в 70 матчах пропустив у середньому менше од­нієї шайби за гру. До хокею уродженця Вінніпега залучив старший брат Микола. Після передчасної смерті брата Террі прийшов на тренування дитячої команди в його обладунках. Мав безліч хвороб — одну руку коротшу за іншу, ушкоджений хребет і артрит. Принципово відмовлявся від маски. Мав кількасот шрамів і понівечене лице. Після удару шайби в око став гірше бачити. Лише в обличчя шайба влучала понад 400 разів. Через хворий хребет "винайшов" сучасну воротарську стійку — раніше воротарі стояли на хокейних воротах у повен зріст і лише Террі здогадався зігнутися. На довгі роки став улюбленцем публіки, що його обожнювала за сміливість, мужність, чудову реакцію. 1955 року Террі обмінюють у "Бостон". Він занепадає духом. Чергова страшна хвороба — монокулез, збільшення лімфатичних вузлів і постійна гарячка, зробила із сором'язливого хлопця справжнього відлюдька.

— За день він міг не сказати жодного слова, але наші ворота захищав геній, — казали партнери по команді.

За кар'єру провів 103 "сухі" матчі. 1970 року побився з колегою по команді Роном Стюартом. Під час бійки впав на залізну решітку й відбив печінку. Невдовзі помер у лікарні 40-річним.

2. Майк Боссі (Михайло Босий)

Унікальний бомбардир початку й середини ­1980-х. Чотириразовий володар Кубка Стенлі. У списку найкращих гравців НХЛ — на 20-й сходинці. Уродженець Монреаля мав 11 братів і сестер. Юнаком дуже багато забивав. За таланти Майка молодіжна команда "Лаваль Нешнлс" придбала великий будинок для всієї родини Босих. Попри це, у драфті 1977 року стояв лише під 15 номером. "Фахівці" стверджували, що Майк не мав бійцівських здібностей. Боссі обрав "Нью-Йорк Айлендерс". Невдовзі тренер Ел Артор побачив, що здобув справжній "діамант". У дебютному сезоні закинув 53 шайби. У двох наступних — 69 та 68. Б'є рекорд Моріса Рішара — 49 голів у 50 матчах. У 49 іграх Майк закинув 48. Дев'ять сезонів поспіль забивав понад 50 шайб. Через хронічну хворобу спини завершив кар'єру 30-річним.

3. Джонні Буцик

45-й номер у списку найкращих гравців НХЛ. Дворазовий володар Кубка Стенлі та призу Леді Бінґ за джентльменську поведінку. Батьки хокеїста — Параска та Іван Буцики народилися поблизу Мостиська на Львівщині. Згодом перебралися в Канаду. Діти з бідної родини довго навіть не знали, що таке ключка, бо грали віниками. 1957 року Джон уперше приміряв светр "Бостонських ведмедів". Грав у знаменитій трійці українців — Вік Стасюк, Бронко Хорват, Джонні Буцик. На льоду спілкувалися українською. Найбільшою зіркою був саме Джонні. За кар'єру закинув 556 шайб і віддав 813 передач. 39-річним забив в одній грі чотири голи. 100-кілограмовий гігант діяв дуже жорстко, але винятково за правилами. 1971 року в 78 поєдинках мав лише 8 хв. штрафу. Ніколи не вдягав шолома.

4. Волтер "Турк" Брода

№60 у залі Хокейної слави. Легендарний воротар "Торонтських кленових листків" у 1940-х. П'ятиразовий володар Кубка Стенлі. Якось тренер "Торонто" приїхав подивитися на новачка, але звернув увагу на іншого хлопця — Турка Броду й не помилився. Воротар став символом вірності одній команді. В його житті було лише "Торонто". Двічі вигравав приз "Найкращому воротарю". Чотири рази грав у матчі всіх зірок НХЛ.

5. Дейл Хаверчук

Зі слів батька, на ковзанах почав кататися раніше, ніж ходити. У дитинстві відрізнявся неймовірним талантом. Якось у вирішальній грі закинув вісім шайб. У юнацькій лізі за системою гол+пас за два сезони набрав 286 очок. Мав перший номер драфту й дістався найслабшій команді — "Вінніпег Джетс". Був ідолом місцевих уболівальників, але, фактично, загубив свою кар'єру в команді слабаків. Тягнув "Вінніпег" кілька років. Забивав майже в кожній грі. Кілька разів виводив клуб до стикових матчів Кубка Стенлі, але далі пробитися не щастило. Лише один раз "Вінніпег" здолав перший етап, щоб у другому нарватися на "Едмонтон" із Вейном Гретцьки. 1990-го команда з Манітоби проміняла свого лідера на кількох гравців "Баффало". Там Дейл провів кілька блискучих сезонів. Під кінець кар'єри грав у "Філадельфії", з якою навіть пробився у фінал Кубка Стенлі, де поступився зірковому "Детройту". Грав за збірну й став володарем Кубка Канади-1987. Забив гол у фінальному матчі з СРСР.

6. Бернард Федерко

Нападника "Сент-Луїз Блюз" називали попередником знаменитого Вейна Гретцьки. Берні був старший від того на п'ять років. Ліворукий хокеїст ще в молодості вражав усіх задатками плеймейкера. Був неперевершеним у грі за воротами. Із 13 сезонів, проведених у "Блюз", впродовж дев'яти був найкращим бомбардиром команди. Зіграв рівно тисячу матчів у НХЛ і чотири рази набирав понад 100 очок.

7. Білл Мосієнко

У сім'ї Білла, який народився 1921 року, було 14 дітей. Грав за "Чикаго Блек Хокс". Один із небагатьох хокеїстів невисокого зросту, але водночас дуже швидкий. 23 березня 1952 року в грі проти ­"Нью-Йорк Рейнджерс" установив "вічний рекорд", закинувши три шайби за 21 с. В усіх випадках результативні паси Біллу віддавав Гус Боднар. Помер 1994 року. В рідному Вінніпегу одна з арен названа його іменем.

8. Дейв Бабич

В українців все гаразд було з форвардами й воротарями. А ось із захисниками — біда. Дейв один із небагатьох оборонців. Народився 1961 року. Двічі за кар'єру зіграв у матчах всіх зірок. Провів у НХЛ 1195 матчів. Виступав за "Вінніпег", "Хартфорд", "Ванкувер". У "Вінніпезі" був партнером Хаверчука. Переможець Кубка Канади 1991 року.

9. Дейв Андрейчук

Серед багатьох українців йому єдиному вдалося святкувати перемогу в Кубку Стенлі капітаном коман­ди. Все життя Дейв грав у слабких командах, які ні на що не претендували. 38-річним Андрейчук підписав контракт із "Тампою". За задумом тренерів, він мав стати наставником для тамтешньої молоді. Хід був дуже вдалий. За три роки, 2004-го, 41-річний Дейв підняв над головою Кубок Стенлі.

10. Руслан Федотенко

Киянин дебютував за "Філадельфію" 1995 року. Перший гол закинув знаменитому чеху Домініку Гашеку. Згодом його обміняли в "Тампу". 2004 року стає володарем Кубка Стенлі, відзначившись дублем у вирішальній грі з "Калгарі". Далі грав у нью-йоркських командах та Пітсбургу. Зараз виступає за донецький "Донбас".

1801гру провів у Національній хокейній лізі Дейв Андрейчук. Він є рекордсменом серед українців. Майк Боссі — найкращий за середньою результативністю. У 752 матчах він закинув 573 шайби: в середньому 0,76 за гру.

Зараз ви читаєте новину «В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі