четвер, 27 березня 2008 17:15

Улітку Луческу залишить "Шахтар"

Мірча Луческу, 62 роки, працює головним тренером донецького "Шахтаря" майже чотири роки. За цей час команда двічі стала чемпіоном країни. Тричі грала у груповому турнірі Ліги чемпіонів, але вийти до 1/8 фіналу європейського турніру донеччанам не вдалося. Цього року Луческу вперше не зміг зіграти з "Шахтарем" у плей-офф Кубка УЄФА. Минулої неділі втратив лідерство у чемпіонаті України. Провалився на трансферному ринку, не обґрунтувавши витрати на мексиканця Кастільйо й італійця Лукареллі. Відтак на початку тижня з"явилася інформація про літній переїзд Луческу до румунського "Динамо".

— Образ Луческу не можна сприймати однозначно, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. — За період роботи в "Шахтарі" в нього були здобутки. Але виступ його команди в нинішньому єврокубковому сезоні чітко показав: цикл Луческу в Донецьку закінчується. Власник гірників Рінат Ахметов, враховуючи послідовність розвитку клубу, не міг перервати цей цикл узимку — треба було дати тренерові можливість довести до кінця суперечку в чемпіонаті та Кубку України, де "Шахтар" на 90 відсотків гратиме у фіналі. Влітку сторони розстануться — Луческу неспроможний прогресувати з командою на міжнародній арені.

Із 2002 року "Шахтар" робить ставку на іноземних наставників.

— В Україні достатньо кваліфікованих тренерів. Але рівень нашої професії в країні настільки принижений, що розраховувати на посаду головного тренера одного з вітчизняних грандів місцевим фахівцям не варто. Логіка така: українці завжди під рукою й нікуди вони не дінуться. Якщо буде дуже треба — запросимо.

Морозов радить керівництву "Шахтаря" відвідати тренерські курси в італійському Коверчіано, німецькому Руйті чи шотландському Ґлазґо.

— Там можна перевірити потенційного тренера на батарею тестів. Думаю, слід шукати 40-річного або приблизно цього віку фахівця. Зрозуміло, Ліппі чи Моуріньйо до Донецька не заманиш грошима — їх у них удосталь, а чого немає — так це творчого інтересу в чемпіонаті України.

У колишнього тренера "Шахтаря" Бернда Шустера нині не клеяться справи в іспанському "Реалі". Можливо, слід його повернути?

— На мою думку, Шустер — класний футболіст, не більше.

Альберто Дзаккероні, чемпіона Італії-1999 із "Міланом", експерт вважає середнім італійським тренером.

— Краще запросити фахівця з Німеччини, Скандинавії або Великої Британії. Завдяки своїм національним рисам вони уміють ставити на потрібний рівень організацію гри, підвищувати загальну міцність команди, прищеплювати характер і домагатися ігрового балансу. Луческу робить ставку на бразильців в атаці. Це правильно, але він зовсім не звертає уваги на проблеми в обороні. Звідси причини невдач гірників. Новий наставник може привести з собою п"ять-шість виконавців, які вирішать цю проблему.

Зараз ви читаєте новину «Улітку Луческу залишить "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі