середа, 18 листопада 2009 17:03

Українським олімпійцям нема з чого стрибати

Олімпійські ігри у Ванкувері навряд чи принесуть медалі українським стрибунам на лижах із трампліна. Найкращі з наших спортсменів можуть розраховувати хіба що на вихід до тридцятки найсильніших. Такий результат теж був би успіхом для країни, де немає  трампліна міжнародного класу.

Єдиним місцем, де в нас донедавна можна було стрибати з трампліна і навіть проводити змагання, залишалася Ворохта. Там за часів СРСР звели два трампліни стандарту 1970-х, а також спартанський за умовами проживання готель для спортсменів, тренерів та арбітрів. Ця давно застаріла база тривалий час випробувала терпіння та психіку стрибунів. І підйомник, і трамплін, і гора для приземлення у такому аварійному стані, що там зручніше знімати фільми для екстремалів, аніж проводити змагання. Не краща ситуація і з тим, що раніше було готелем для спортсменів.

Урешті терпець організаторам урвався. Єдині міжнародні змагання зі стрибків із трампліна на території України, які відбувалися у Ворохті, в олімпійському сезоні скасували. Як наслідок — кандидати на участь в іграх Олімпіади змушені будуть виїздити на тренування та контрольні старти за кордон, витрачаючи на це ті й так невеликі кошти, які виділяють із держбюджету на цей вид спорту.

Стрибун із трампліна буде українцем лише за паспортом

Набагато розумніше і стратегічно вигідніше було б віддати кошти на реконструкцію трамплінів у Ворохті, аби довести їх до мінімально прийнятного рівня. Тим більше, що за десяток кілометрів від іржавих підйомників виблискують новенькі канатні дороги Буковеля, зведені у розрахунку на прибуток від туристів-гірськолижників.

Залишається сподіватися, що колись стрибки з трампліна будуть привабливими для тисяч грошовитих людей. Або що настане час, коли у керівництві держави з"являться нарешті люди, які вбачатимуть у зимових горах не лише зручне місце для свого відпочинку.

Тож коли під час трансляції з олімпійських трамплінів ви побачите українського спортсмена, знайте: українець він лише за громадянством, а готується до змагань і виступає за кордоном. У нас найближчим часом такої можливості не буде.

Зараз ви читаєте новину «Українським олімпійцям нема з чого стрибати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі