понеділок, 22 лютого 2010 17:38

Українка може принести перемогу Білорусі

Автор: фото: REUTERS/Mark Blinch
  Алла Цупер виграла кваліфікацію з фрістайлу. Уродженка Рівного виступає за Білорусь. Фінальний етап змагань відбудеться у ніч проти четверга
Алла Цупер виграла кваліфікацію з фрістайлу. Уродженка Рівного виступає за Білорусь. Фінальний етап змагань відбудеться у ніч проти четверга

Українські біатлоністи на Олімпіаді в індивідуальних видах виступили невдало. У змагальній програмі залишилася естафета. Тут є надія на медаль жінок. Проте слабка — у функціональній готовності поступаємося німкеням, росіянкам і француженкам.

Українських біатлоністів у Ванкувері підвела стрільба. Пов"язано це з психологічними проблемами.

Наприклад, Сергій Седнєв, 26 років. У спринті й переслідуванні він поцілив у всі 30 мішеней і посів 22-е і 10-те місця відповідно. Але в тих гонках на Сергія серйозно ніхто не розраховував. Тому він виступав розкуто, без побоювання помилитися. Інша річ — індивідуальна гонка, де на Седнєва ставили як на медаліста після перемоги на етапі Кубка світу. Влучивши в перші п"ять мішеней, Сергій повірив у те, що здатен боротися за п"єдестал. І промахнувся на другому вогневому рубежі тричі. У підсумку — лише 68-е місце. Те ж відбулося й у гонці з масовим стартом. Почав її Сергій добре і після чистої першої стрільби йшов у першій десятці. Однак потім були два невлучання на другому вогневому рубежі, що за посередньої швидкості привело українця на 21-е місце.

Аналогічна ситуація і з Андрієм Дериземлею. Він мав надзвичайно низькі показники влучності у спринті й переслідуванні й не виправив їх у наступних стартах. В індивідуальній гонці Андрій після перших п"яти влучних пострілів ішов у п"ятірці кращих. Однак далі були два промахи, які перетворилися у 2 хв. штрафу. Потім Андрій промахнувся ще раз. Шансів на успіх після цього не було: спортсмени, котрі посіли сім перших місць в індивідуальній гонці, мали не більш як два промахи. Фінішував Андрій лише 27-м. У мас-старті Дериземля стріляв ще гірше — п"ять промахів, 26-те місце. Новий олімпійський чемпіон у цій дисципліні — росіянин Євген Устюгов — закрив усі 20 мішеней.

Валентина Семеренко під час індивідуальної гонки з нервами майже впоралася. Вона йшла в п"ятірці кращих після трьох бездоганно проведених стрільб. На останньому вогневому рубежі Валентина змазала останній постріл. Це означало додаткову хвилину штрафу і 13-те місце. Утім, якщо додати втрачену хвилину, то вийде, що бронзовій призерці — білорусці Дар"ї Домрачовій — українка все одно програла 23 с. Звісно, можна припустити, що в разі бездоганної стрільби Семеренко прискорилася б на останньому колі. Проте навряд чи вона змогла б відіграти так багато в зовсім не повільної білоруски.

Хвостенко ж індивідуальну гонку завершила без промахів. Завадив слабкий хід. Фінішувавши восьмою, Хвостенко програла чемпіонці — норвежці Торі Бергер — хвилину і 46 с, а від третього місця відстала на хвилину і 17 с. Склалося враження, що на гонку з масовим стартом Оксана вийшла, піддавшись загальнокомандній істерії, пов"язаній з побоюванням приїхати додому без медалей. Хвостенко після п"яти влучних пострілів на першому вогневому рубежі й шостого місця, заїхавши на стрільбище вдруге, не вибила двох мішеней. Потім Оксана промахнулася ще раз і посіла 29-те місце з 30 учасниць.

Валентина Семеренко в мас-старті виглядала майже аналогічно. Хіба бігла трохи швидше. Спочатку був бездоганний перший вогневий рубіж і восьме місце, а потім — два промахи у другій стрільбі. У підсумку Валентина з трьома невлучними пострілами стала 19-ю.

Вийшло так, що найстабільнішою з українок у цих двох гонках була тернополянка 21-річна Олена Підгрушна. В індивідуальній гонці вона допустила лише два промахи на другому вогневому рубежі і стала в підсумку 32-ю, а в мас-старті по разу помилилася на першій і четвертій стрільбі, що принесло Олені 12-те місце.

Невдало виступили українські фристайлістки в акробатиці.

23-річні Надія Діденко з Івано-Франківська та Ольга Волкова з Миколаєва довго тренували складні стрибки з двома сальто і трьома вінтами. Лише вони давали шанс поборотися за високі місця, а при певних розкладах — і за медалі. Під час кваліфікації українок підвело приземлення. Свою роль зіграли також судді, які забажали бачити у фіналі досвідчену Джекі Купер з Австралії зі стрибками рівня складності 2,9–3,2 проти 3,525 у Діденко і Волкової. Наші зупинилися за крок від подолання кваліфікації, посівши 13 і 14-ті місця відповідно. Ще одна українка, рівненчанка 22-річна Ольга Полюк, була у кваліфікацїї 18-ю.

Алла Цупер, родом із Рівного, після конфлікту з вітчизняними тренерами виїхала до Білорусі

Із найкращим результатом до фіналу вийшла наша колишня землячка Алла Цупер, 30 років. Вона родом із Рівного, але після п"ятого місця на Олімпіаді в Нагано 1998-го і конфлікту з вітчизняними тренерами виїхала до Білорусі. За сусідню країну Алла виступає на третіх поспіль Іграх і може виграти медаль. Якщо не завадить травма — тріщина в лопатці, котрої Цупер зазнала за півтора місяця до старту Олімпіади.



Результати українців на Олімпіаді. 18–21 лютого


Біатлон

Жінки. 15 км. Індивідуальна гонка

1. Т. Бергер (Норвегія)

2. О. Хрустальова (Казахстан)

3. Д. Домрачова (Білорусь)

...8. О. Хвостенко (Україна)

...13. Валентина Семеренко (Україна)

...22. Вікторія Семеренко (Україна)

...32. О. Підгрушна (Україна)

Чоловіки. 20 км. Індивідуальна гонка

1. Е. Свендсен (Норвегія)

2. С. Новиков (Білорусь)

2. О. Бйорндален (Норвегія)

...22. О. Біланенко (Україна)

...27. А. Дериземля (Україна)

...52. С. Семенов (Україна)

...68. С. Седнєв (Україна)

Мас-старт

Жінки. 12,5 км

1. М. Нойнер (Німеччина)

2. О. Зайцева (Росія)

3. С. Хаусвальд (Німеччина)

...12. О. Підгрушна (Німеччина)

...29. О. Хвостенко (Україна)

Чоловіки. 15 км

1. Є. Устюгов (Росія)

2. М. Фуркад (Франція)

3. П. Хурайт (Словаччина)

...21. С. Седнєв (Україна)

...26. А. Дериземля (Україна)

Фігурне катання

Чоловіки

1. Е. Лайсачек (США)

2. Є. Плющенко (Росія)

3. Д. Такахасі (Японія)

...24. А. Ковалевський (Україна)

Гірськолижний спорт

Жінки. Супергігант

1. А. Фішбахер (Австрія)

2. Т. Мазе (Словенія)

3. Л. Вонн (США)

...34. А. Скрябіна (Україна)

Лижний спорт

Жінки. Дуатлон (7,5 км класичним стилем + 7,5 км вільним стилем)

1. М. Бьорген (Норвегія)

2. А. Хааг (Швеція)

3. Ю. Ковальчик (Польща)

...14. В. Шевченко (Україна)

...31. Т. Завалій (Україна)

...46. В. Якимчук (Україна)

Чоловіки. Дуатлон (15 км класичним стилем + 15 км вільним стилем)

1. М. Хеллнер (Швеція)

2. Т. Ангерер (Німеччина)

3. Й. Олссон (Швеція)

...41. Р. Лейбюк (Україна)

...52. О. Пуцко (Україна)

Зараз ви читаєте новину «Українка може принести перемогу Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі