середа, 17 лютого 2010 17:45

Україна продовжує виступати без нагород

Автор: фото: REUTERS/Stefano Rellandini
  Олімпійська чемпіонка з біатлону Магдалена Нойнер (у центрі) поруч з срібним призером Анастасією Кузьміною (праворуч) та француженкою Марі Брюне
Олімпійська чемпіонка з біатлону Магдалена Нойнер (у центрі) поруч з срібним призером Анастасією Кузьміною (праворуч) та француженкою Марі Брюне

Вівторкового вечора Україна втратила, мабуть, найреальніший шанс здобути нагороду на Олімпіаді у Ванкувері.

Біатлоніст Андрій Дериземля стартував у перегонах переслідування з п"ятого місця. Перед ним були посередні суперники, яких можна обходити. Достатньо було добре стріляти. Однак Андрій схибив тричі на третьому вогневому рубежі й у підсумку посів лише 23-тє місце. Найкраще серед українців виступив Сергій Седнєв. Як і у спринті, в переслідуванні Сергій стріляв влучно і замкнув у підсумку першу десятку. Гірше в аналогічних перегонах показали себе жінки. Головна українська надія — Оксана Хвостенко, котра стартувала з 11-го місця, припустившись лише одного промаху, опустилася на 22-гу позицію.

Після двох перегонів у чоловіків і жінок стає очевидним, що головна проблема наших біатлоністів — психологія. Достатньо згадати жіночий спринт, два і три промахи відповідно Валентини і Віти Семеренко. Та невдача серйозно вплинула на моральний стан сестер. Очевидно, що відновитися вони не змогли й до переслідування, яке відбувалося через два дні. Стрільба підопічним Григорія Шамрая не вдавалася й на цей раз. На чотирьох вогневих рубежах Валя помилилася тричі, а Віта — п"ять разів. Через таку невлучність сестри посіли 23-тє і 42-ге місця відповідно. З подібними результатами Віта ризикує не потрапити до змагань із масовим стартом, куди пробиваються 30 найкращих біатлоністок за підсумками трьох особистих перегонів на Олімпіаді. Мас-старт є улюбленою дисципліною Віти.

Надмірне бажання проявити себе, найімовірніше, зле пожартувало і з Андрієм Дериземлею. Переслідування він розпочав добре. Навіть після промаху на першому вогневому рубежі Андрій ішов у п"ятірці лідерів. У другій стрільбі зміцнив своє становище, розбивши всі п"ять мішеней. Однак на той час стало очевидним, що Дериземля поступається суперникам у швидкості. Прийшовши на третій вогневий рубіж, українець намагався компенсувати цей недолік швидкострільністю. Однак у той момент над стрільбищем зірвався вітер, і поспішність стала недоречною. Три промахи відкинули Дериземлю за межі першої двадцятки й позбавили можливості поборотися за медаль.

Зате проявив себе, не відчуваючи особливого тиску, Сергій Седнєв. Стартувавши з 22-го місця, сумчанин у переслідуванні, як і в спринті, відстрілявся без промахів, що дозволило йому піднятися на десяту позицію. Іще один дебютант Олімпіади, Сергій Семенов, утратив шанси на високий результат вже після першої стрільби, у якій він припустився трьох промахів. Потім спортсмен трохи заспокоївся і після "нулів" на останніх двох стрільбах посів 39-те місце.

Головна проблема біатлоністів — психологія

Перемогу ж у чоловічому переслідуванні здобув швед Бйорн Феррі, котрий стартував восьмим із відставанням від переможця спринту — француза Венсана Жея — на 1 хв. 12 с. Швед мав лише один промах і показав чудову швидкість. На останньому колі він виграв у Жея 28 с. Також француза, який вийшов із четвертої стрільби другим, на фініші випередив австрієць Крістоф Зуманн. У нього "срібло". Жей здобув "бронзу". Головний фаворит змагань, норвежець Оле-Ейнар Бйорндален, стартувавши 17-м, після третьої стрільби йшов вже на третьому місці. Однак його надії на медаль перекреслили два промахи на заключному вогневому рубежі.

У жіночих перегонах переслідування перемогу здобула німкеня Маґдалена Нойнер, котра у спринті програла 1,5 с словачці Анастасії Кузьміній і посіла друге місце. Цього разу Кузьміна не витримала темпу Нойнер і, припустившись,як і суперниця, двох промахів, програла німці на фініші 12 с. Утім, Анастасія задоволена "сріблом". Як і француженка Марі-Лор Брюне, котра без єдиного промаху піднялася з шостого місця на третє і взяла "бронзу".

Були сподівання, що в разі доброї влучності втрутяться у боротьбу за нагороди українки Оксана Хвостенко й Олена Підгрушна, котрі стартували відповідно з 11-ї і 18-ї позицій. Обнадіювало те, що обидві в спринті показали добру швидкість. Проте у переслідуванні вона кудись зникла. Може, дається взнаки акліматизація. Можливо, сервісери неналежно підготували лижі. Так чи так, але показово, що Хвостенко за одного промаху посіла лише 22-ге місце, а Підгрушна з двома невлучними пострілами стала 21-ю.

У ніч проти середи на трасі у Вістлері завершилися змагання саночниць.

Українка Наталія Якушенко в завершальній спробі продемонструвала досить непоганий час — 42,026 с. Наталія цілком могла подолати 42-секундний бар"єр, але помилилася на останньому віражі й утратила кілька сотих. Лише одного разу, в другій спробі, показала кращий результат — 41,809 с. Швидше їздити українська спортсменка не може — не дозволяють сани. Тим не менше, вдалий показник у заключному заїзді допоміг Якушенко випередити австрійку Вероніку Галдер і вийти на 11-те місце. Найдосвідченіша в українській олімпійській команді, 42-річна Лілія Лудан, у цих змаганнях була 19-ю.


Результати Олімпіади. 16 лютого

Біатлон

10 км. Жінки. Перегони переслідування

1. М. Нойнер

(Німеччина)

2. А. Кузьміна

(Словаччина) +12.3

3. М. Брюне

(Франція) +28.3

... 21. О. Підгрушна

(Україна)

...22. О. Хвостенко

(Україна)

...23. Валя Семеренко (Україна)

...42. Віта Семеренко (Україна)

12, 5 км. Чоловіки. Перегони переслідування

1. Б. Феррі

(Швеція)

2. К. Зуманн

(Австрія)

3. В. Жей (Франція)

...10. С. Седнєв

(Україна)

...26. А. Дериземля (Україна)

...39. С. Семенов

(Україна)

Сноуборд

Жінки. Крос

1. М. Рікер (Канада)

2. Д. Антоніос (Франція)

3. О. Нобс

(Швейцарія)

Ковзанярський спорт

Жінки. 500 м

1. Лі Сан Хва

(Південна Корея)

2. Д. Вольф

(Німеччина)

3. Б. Ванг

(Китай)

Санний спорт

Жінки

1. Т. Гефнер

(Німеччина)

2. Н. Райтмайєр

(Австрія)

3. Н. Гайзенбергер

(Німеччина)

...11. Н. Якушенко

(Україна)

...19. Л. Лудан
(Україна) +2.931

Зараз ви читаєте новину «Україна продовжує виступати без нагород». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі