середа, 27 червня 2018 05:30

У "Шахтарі" Мораєс сидітиме на лаві запасних

Бразильський нападаючий Жуніор Мораєс на правах вільного агента перейшов із "Динамо" до "Шахтаря".

Уболівальникам "Динамо" не варто надто жалкувати за бразильцем. Мораєсу 31 рік. Найкращий його час минув. Навіть у пікові свої роки нападаючий нічого не показав у матчах Ліги чемпіонів. Лише двічі забив "Маккабі" та "Бешикташу". На тлі "Челсі", "Манчестер Сіті", "Наполі" його взагалі не було видно на полі. За час виступів у "Динамо" забив тільки раз "Шахтарю". У сезоні 2017/2018 старт чемпіонату та майже всю другу половину пропустив через травму. Програв конкуренцію Артему Бесєдіну. Триматися за такого футболіста "Динамо" навряд чи потрібно. Варто будувати команду навколо молодших власних вихованців і мотивованих легіо­нерів. Час великих зарплат для гравців ротації для київського клубу минув. Слід витрачати гроші раціональніше, думаючи про перспективу.

Для самого Мораєса "Шахтар" — остан­ній клуб в Європі перед поверненням до Бразилії. Футболісту важливо отримати хороший особистий контракт. Свій контракт Жуніор відпрацював чесно. Торішньою орендою до Китаю дав можливість "Динамо" ще й заробити.

Філософія гри "Шахтаря" передбачає наявність форварда, який заточений на гру в штрафному суперника та на завершення атак. Мораєс — футболіст іншого стилю. Більше любить атакувати з глибини, сам собі створювати моменти, пресингувати суперника. Для гри на фланзі чи під форвардом йому не вистачає швидкості та дії на оборону. Най­імовірніше, Паулу Фонсека розраховує на Мораєса як на футболіста ротації та джокера під час матчу. Тобто за потреби він може підсилити гру, вийти на заміну на 15–20 хвилин. Подібна роль була в цьому сезоні в Олександра Хацкевича. Або ж Мораєс гратиме в чемпіонаті проти другорядних команд.

Адаптація бразильцю не потрібна. Він прекрасно знає чемпіонат. Йому не доведеться змінювати місце прожи­вання, бо "Шахтар" базується у Києві.

Перехід Мораєса має і глибший зміст. У "Шахтарі" може стати актуальною проблема ліміту на легіонерів. Є П'ятов, Степаненко, Ракицький і Марлос. Інші українці схильні до травм, і через конкуренцію їх не розглядають як "залізних" гравців основного складу. Мораєс може піти шляхом Марлоса й отримати український паспорт. Усі юридичні передумови для цього є. Тим паче, що позиція форварда є однією із най­вразливіших для збірної України.

Зараз ви читаєте новину «У "Шахтарі" Мораєс сидітиме на лаві запасних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі