пʼятниця, 15 липня 2016 05:30

Тренер для збірної

Збірна України після Євро залишилася без наставника. Не називатиму прізвищ потенційних кандидатів. Лише озвучу одну теорію.

Національній команді потрібен наставник, який працював із середняками. Логіка проста. Українська збірна не має великої кількості футболістів топ-рівня. У матчах із сильними суперниками вона менше володітиме м'ячем. Гра будуватиметься на контр­атаках. Козирями в такій ситуації стануть дисципліна, концентрація та наполеглива праця на команду. Тому й потрібен наставник, який досягав успіху без зірок, уміє відбирати очки в лідерів і знає, як створити колектив.

Гарний приклад — тренер збірної Польщі Адам Навалка. Він працював із багатьма польськими клубами. Зокрема, із нижчих ліг. Був помічником голландця Лео Беенхаккера в збірній Польщі на Євро-2008.

— Навалка — фанатик своєї роботи, турбується про кожну деталь. Цього він навчився в Беенхаккера. Навалка сам говорив, що робота з голландським тренером його цілковито змінила, — розповідав мені польський журналіст.

Колега з Північної Ірландії нахвалював наставника збірної Майк­ла О'Ніла.

— Він витискає максимум із гравців, використовує їхні сильні сторони. До цього Майкл тренував шотландські команди нижчих ліг. Вивів ірландський "Шемрок Роверс" у груповий етап Ліги Європи. Це велике досягнення для такої скромної ­команди.

Також можна взяти до уваги досвід збірної Ісландії. П'ять років тому її очолив досвідчений швед Ларс Лагербек. Його помічником став місцевий тренер Хеймір Хадльгрімссон, який працював із маленьким навіть для Ісландії клубом. За два роки він став співкерівником збірної. Після Євро Лагербек залишив команду, а ісландець став єдиним головним наставником.

— На початку роботи в нас із футболістами тривали безкінечні розмови, — зізнається Хеймір. — Говорили про все: тренування, матчі, поведінку за межами поля, спілкування з пресою. Ларс мав чітке уявлення, як все має бути. Якби не він, я б зіпсував свій шанс і провалився у збірній. Від нього навчився, що потрібно дотримуватися обраної моделі та вдосконалювати її, а не змінювати систему кожного дня, якщо щось не виходить. Ми робимо те саме після перемоги над Нідерландами й після поразки від Казахстану. Гравці й штаб рухаються в одному напрямку.

Польща та Ісландія дійшли на Євро до чвертьфіналу. Північна Ірландія вийшла з групи, випередивши Україну. Нашій збірній варто якнайшвидше забути французький турнір. І знайти свого Навалку, О'Ніла чи Лагербека з Хадльгрімссоном.

Зараз ви читаєте новину «Тренер для збірної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі