вівторок, 02 червня 2009 18:01

Тимощук підписав трирічний контракт із "Баварією"

Автор: фото з сайту www.news.sport-express.ru
  Про перехід Анатолія Тимощука до ”Баварії” говорили кілька місяців
Про перехід Анатолія Тимощука до ”Баварії” говорили кілька місяців

Півзахисник збірної України Анатолій Тимощук, 30 років, переходить із пітерського "Зеніта" до мюнхенської "Баварії", Німеччина. Угоду підписав на три роки з можливістю автоматичного продовження ще на сезон.

До "Зеніту" Тимощук перебрався в березні 2007 року з донецького "Шахтаря", одразу став чемпіоном Росії, а торік виграв Кубок УЄФА. У контракті півзахисника з російським клубом було прописано суму відступних за подальший трансфер — $14 млн. "Баварія" ще взимку гарантувала перерахування цих коштів, і літній перехід Тимощука давно не був секретом — про це кілька місяців тому повідомили віце-президент мюнхенського клубу Карл-Гайнц Румменігге та головний тренер "Зеніта" Дік Адвокаат.

"Баварія" провела невдалий сезон — нині до грандів європейського футболу чотириразовий володар Кубка Ліги чемпіонів не належить. Мюнхенці втратили титул чемпіона країни, поступившись першим місцем "Вольфсбургу", а в Лізі чемпіонів дійшли до чвертьфіналу, де осоромилися в матчі проти іспанської" Барселони". Головна причина невдач — запрошення Юргена Клінсманна на посаду головного тренера команди. Той не мав досвіду роботи з клубом, хибно почав грати за схемою 3-5-2 і потім терміново перебудував її на 4-4-2. На якийсь час це дало результат, але проблеми в обороні завадили мюнхенцям виступати стабільно.

Імовірно Тимощук усередині поля складе пару капітану "Баварії" голландцю 31-річному ван Боммелю. Це має зміцнити позиції в центрі поля і розв"язати руки лідеру атак Франку Рібері, якщо його вдасться втримати у Мюнхені.

— Тимощук грає у досить простий футбол: забрав м"яча — віддав, — коментує "ГПУ" колишній форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко, 39 років. — Футболісти з такими ігровими якостями, які перепахують усе поле, можуть спокійно адаптуватися в будь-якому клубі. Тим більше в "Баварії", яка нині до найсильніших клубів Європи точно не належить. Те саме можна сказати і про німецький чемпіонат.

Улітку "Баварію" очолить голландець Луї ван Гаал, учитель фізкультури за освітою. У середині та наприкінці 1990-х він був успішним тренером — виграв Лігу чемпіонів з "Аяксом" і двічі став чемпіоном Іспанії з "Барселоною", використовуючи схему 4-3-3. Проте випав із когорти топ-тренерів, не зумівши вивести збірну Нідерландів до фінальної частини Кубка світу-2002. Останнім часом працював із голландським клубом АЗ і зробив його чемпіоном країни.



П"ять найгучніших трансферів українських футболістів

1. Андрій Шевченко ("Динамо" — "Мілан")

Перейшов улітку 1999 року за $25 млн. Виграв Лігу чемпіонів, став чемпіоном Італії та найкращим футболістом Європи, двічі — найкращим бомбардиром чемпіонату Італії.

2. Олег Лужний ("Динамо" — "Арсенал")

Одночасно з Шевченком пішов із "Динамо" за $2,9 млн. Став чемпіоном Англії. Грав у Лондоні чотири роки.

3. Сергій Ребров ("Динамо" — "Тоттенхем")

2000-го переїхав до Лондона за $18 млн. Закріпитися у складі не зумів. У "Тоттенхемі" забив 10 голів за два роки.

4. Андрій Воронін ("Баєр" — "Ліверпуль")

Позаторік уродженець Одеси перейшов до складу п"ятиразового володаря Кубка європейських чемпіонів як вільний агент. Сезон, що завершився, провів у німецькій "Герті" на умовах оренди. Нині повертається до "Ліверпуля". Імовірно, його позичать чи продадуть "Штутгарту".

5. Сергій Ателькін ("Шахтар" — "Лечче")

1997 року перейшов до клуба-аутсайдера серії "А", тоді найсильнішої ліги Європи. Забив три голи, але команда вилетіла до першої ліги, й українець мусив перебратися до португальської "Боавішти".

За радянських часів двоє київських динамівців поїхали грати до Італії. 1988-го туринський "Ювентус" купив за $5 млн луганчанина Олександра Заварова і виграв із ним Кубок УЄФА. За два роки генуезька "Сампдорія" придбала за $3 млн корінного киянина Олексія Михайличенка. Уже в перший рік виступів на Апеннінах нинішній наставник збірної України здобув титул чемпіона Італії.

Зараз ви читаєте новину «Тимощук підписав трирічний контракт із "Баварією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі