середа, 30 січня 2008 16:07

Тель-Авів зустрічає Шарапову

Збираючись написати про сьогоднішній фінал Кубка Першого каналу між "Динамо" та "Шахтарем" з Ізраїлю, я не міг не враховувати цього фактора. Перефразовуючи класиків марксизму, жити в Ізраїлі і бути вільним від Ізраїлю неможливо. Тому доповідаю: всі, хто тут цікавиться спортом чи хоча б чимось навколо спорту, розмовляють цими днями виключно про Марію Шарапову. 20-річна зірка світового тенісу прибула до Тель-Авіва зіграти в матчі Ізраїль—Росія. Тепер місцеві преса й телебачення тільки й говорять про те, де Маша зупинилася, хто її охороняє, що вона їсть, коли вона спить, де буває… Словом, добре відома навколозіркова метушня.

На цьому тлі фінал футбольного Кубка Першого каналу між двома українськими командами посідає не друге і не третє місце. Його просто не існує, особливо після того, як із турніру вибули команди Росії та Ізраїлю. Двобій українських футбольних лідерів  залишився їхньою особистою справою.

Я вже писав, що грати між собою товариські матчі командам такого рангу не годиться. Але це лише в тому випадку, коли вони є частиною великого бізнесу, де престиж коштує великих грошей. Саме тому той самий Віталій Кличко вже четвертий рік не виходить на ринг із різних підстав. Краще не змагатися, ніж програти і втратити все.

Футбольні "Динамо" та "Шахтар" — не Віталій Кличко. Престиж цих клубів у матеріальному сенсі — це престиж їхніх власників, які від вірогідної поразки нічого матеріально не втратять. Тому командам цілком можна грати. Інша справа — як саме грати?

Двобій українських футбольних лідерів  залишився їхньою особистою справою

Мені здається, що тінь могутніх президентів клубів, яка нависла було над тренерами "Динамо" та "Шахтаря" у дні осінніх невдач у Лізі чемпіонів, стала тепер не такою загрозливою. Як би не зіграли у фіналі ізраїльського турніру дві українські команди, ніяких висновків із цього зроблено не буде. Хіба що "Шахтар" програє, скажімо, 0:7. Або навпаки, виграє з таким самим рахунком, принизивши конкурента.

Чи варто нині обговорювати тактичні тонкощі гри обох команд? Це можна було б робити, якби за тиждень була нова гра, за тиждень ще і так далі. Тепер же ми знаємо, що в такому вигляді команди зіграють лише один раз. А потім, за місяць, коли розпочнеться, точніше поновиться чемпіонат України, буде зовсім інше. Ніби добре, що і для "Динамо", і для "Шахтаря" змагання між собою є чи не найголовнішою метою існування. Але чому такою не є кожна наступна їхня гра?

Над цим варто подумати тому ж "Шахтарю". Щоб не виглядати смішно, спеціально привозячи за собою уболівальників з України, поруч із тенісисткою Марією Шараповою, за якою в усіх країнах прихильники біжать самі.


Матч "Шахтар" — "Динамо" розпочнеться о 20.00 за київським часом у Тель-Авіві і транслюватиметься у прямому ефірі на ТРК "Україна" та "Спорт-1".

Зараз ви читаєте новину «Тель-Авів зустрічає Шарапову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі