середа, 08 серпня 2007 15:43

Талісмани Олімпіад з"явилися у 1968 році

Автор: фото: REUTERS
  У руках китайського малюка дві іграшки Фува. Символи Олімпіади-2008 представили за тисячу днів до змагань
У руках китайського малюка дві іграшки Фува. Символи Олімпіади-2008 представили за тисячу днів до змагань

8 cерпня 2008 року у Пекіні стартує 29-та літня Олімпіада. Талісманами Ігор будуть 5 символів щастя (китайською — Фува): Бейбей, Цзінцзін, Хуаньхаунь, Іньїн і Ніні. Вони уособлюють рибу, велику панду, олімпійський вогонь, тибетського сайгака та ластівку відповідно. Імена ляльок вигадані так, що перші склади у перекладі англійською формують фразу "Пекін вас вітає".

Уперше талісмани з"явилися на Олімпіаді-1968 у Мехіко. Організатори намагалися залишити слід в історії й непогано заробити на телетрансляціях. Це їм удалося — телеаудиторія змагань у Мехіко уперше перевищила мільярд чоловік. Однак господарям бракувало підприємливості: вони не здогадалися дати ім"я талісману й недорахувалися потенційних прибутків. Червоний ягуар Мехіко так і залишився безіменним. Хоча нині мексиканці стверджують, що звали його Майя.

Щодо талісмана Олімпіади-1972 — такси Вальді — жодних суперечок не виникає. Хіба що в лінгвістів та феміністок. Німецькою "такса" — чоловічого роду. Радикально налаштовані феміністичні організації вимагали подвійного імені: Вальді (чол.) та Вальдхен (жін.), як Віктор та Вікторія. Безуспішно. Життєрадісне собача й досі залишається єдиною домашньою твариною, символом Ігор.

Організатори Олімпіади-1976 у Монреалі зробили символом бобра Аміка. По суті це словосполучення — тавтологія, бо "Амік" і є бобром — мовою індіанців.

Гостей Ігор-1980 зустрічало ведмежа. Михайло Потапович Топтигін, або просто Мишко.

Коли оголосили конкурс на створення талісмана, в ньому взяли участь багато відомих художників. Найкращим визнали образ, запропонований москвичем Віктором Чижовим. Тоді був ще один символ — турнір вітрильників у Таллінні проходив "під патронатом" ведмежати Віагрі.

Автори талісмана змагань 1984 року в американському Лос-Анджелесі додали талісманові спортивних змагань агресивності. На орленя одягли циліндр, який у більшості людей асоціювався з образом "дядечка Сема". Власне, Семом гордого птаха й назвали. Організатори спростовували постійні звинувачення у мілітаризмі, пояснивши, що орел — національний символ Америки.

В австралійському Сіднеї з"явилися три талісмани

Ще коли в Лос-Анджелесі розігрувалися останні комплекти нагород, у Кореї йшло обговорення талісмана наступної Олімпіади. Дебатів не виникло: практично в усіх корейських легендах присутній тигр. Назвали його Ходорі.

Іспанська Барселона-1992 опинилася в непростій ситуації. Країну розколював сепаратизм, тому символ — дворове собача Кобі —мав об"єднати  провінції Іспанії: Кастилію, Каталонію, Андалузію та Галісію.

За 12 років у американців, які знову приймали Ігри, не додалося нових національних символів. Тому організатори Олімпіади в Атланті згенерували талісман орла на комп"ютері. Назвали Іззі (від англійської фрази "Що це таке?"). Спочатку Іззі не мав ні рота, ні носа, ще й босим був. Згодом йому у кожне око вставили зірку.

Останні Ігри минулого сторіччя в австралійському Сіднеї ознаменувалися появою трьох талісманів. Качка Оллі, качконіс Сід та єхидна Міллі стали символами об"єднання трьох стихій: повітря, води та землі. А ще кількість героїв характеризувала зустріч третього тисячоліття.

Три роки тому в Афінах господарювали Февос та Афіна. На їх створення організаторів надихнула грецька лялька, а імена пов"язані з Стародавньою Грецією. Февос символізує світло й музику. Афіна — покровителька грецької столиці. Талісмани Ігор уособлювали зв"язок між першою Олімпіадою та сучасними змаганнями.

Зараз ви читаєте новину «Талісмани Олімпіад з"явилися у 1968 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі