четвер, 13 жовтня 2016 05:45

Тактика Шевченка має бути гнучкіша

 

Збірна України з футболу посідає третє місце у своїй групі у кваліфікаційному турнірі до Кубка світу-2018. У трьох матчах наші здобули п'ять очок. Стартували з двох нічиїх, а в останньому поєдинку виграли у команди Косова — 3:0. Це перша перемога 40-річного Андрія Шевченка на посаді головного тренера збірної.

Шевченко перебудовує гру ­команди. Змінив тактичну схему. За Михайла Фоменка збірна розташовувалася 1–4–2–3–1. Тепер грає 1–4–1–4–1. Відчувається вплив іспанця Рауля Ріанчо, помічника головного тренера. Він два роки працював у київському "Динамо" і виграв два чемпіонати України.

Така система покладає величезну відповідальність на опорного півзахисника. У збірній ця роль відведена Тарасові Степаненку. Він — стрижневий гравець команди. Став більш різноплановим. Не лише допомагає обороні, а й впливає на розвиток атак ­команди. Покращив пас — це дало змогу забити другий гол у виїзному поєдинку з Туреччиною 6 жовтня. Під кінець того матчу втомився. Наслідок — отримав жовту картку, а згодом "привіз" пенальті, з якого суперник зрівняв рахунок.

Сумніви щодо нової моделі гри виникають насамперед через провал основних конструкторів атак, 20-річних Віктора Коваленка й Олександра Зінченка. Вони непогано мислять на полі, здатні віддати точну передачу. Але часто "випадають" із гри. Особливо Коваленко, який у зустрічі з Косовом кожну другу передачу віддавав суперникові. Зінченко краще підігрував партнерам, але недопрацьовував в обороні.

Тому атаку продовжують "тягнути" флангові футболісти — Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка. Перший — найкращий гравець команди на старті кваліфікаційного турніру. Забивав щоматчу, віддав дві результативні передачі. Добре взаємодіє з правим захисником Богданом Бутком. Другий провалив стартовий поєдинок з Ісландією. Із Туреччиною та Косовом відіграв краще. Був активний, пропонував себе для розгортання наступу. Але майже не обігрував один в один, не влучав у ворота з вигідних позицій. Поки що Шевченко ставить Коноплянку до стартового складу збірної. Однак якщо Євген не буде основним гравцем у німецькому "Шальке" — сяде на лаву запасних і в збірній. Конкуренцію з ним здатні виграти футболісти "Зорі" — Олександр Караваєв та Іван Петряк.

У протистоянні з Туреччиною українці перемагали — 2:0. Але зіграли внічию — 2:2.

Ми пробігли на 7 кілометрів більше, ніж турки. Однак начисто програли суперникові фініш матчу. Нашим футболістам не вистачило вміння розподілити сили впродовж поєдинку, діяти раціонально. Цим могли скористатися навіть футболісти Косова: у середині другого тайму, за рахунку 1:0, гра стала відкрита, з шансами в обидва боки.

У середньому збірна Шевченка пропускає гол щоматчу. Пристойний показник. Але проблеми в обороні очевидні. Погано захищаємося під час розіграшу суперником стандартних ситуацій. За це в тренерському штабі відповідає італієць Мауро Тассотті. Поки що через обмеженість часу й мовний бар'єр йому не вдалося сповна донести до підопічних правила опіки опонентів. Дивує відсутність в останніх двох зустрічах найсильнішого захисника країни Хачеріді. Кажуть, це також вплив Ріанчо, який мав претензії до Євгена за часів роботи в "Динамо". Пара Кучер — Ордець ледь втримала нападників Туреччини й Косова. І точно матиме проблеми у грі проти швидких і водночас потужних хорватів — Манджукича, Калінича, Перишича, П'яци.

Показовим став вихід Ротаня наприкінці поєдинку з Косовом. Колишній капітан збірної впевнено відіграв у центрі поля. Засвідчив, що Шевченку слід бути гнучкішим у виборі кадрів і в тактиці на матч. Хорватія, приміром, має одну з найкращих середніх ліній серед європейських ­команд. Розраховувати, що нинішня збірна України переважить фаворита групи у грі першим номером — нереально.

Зараз ви читаєте новину «Тактика Шевченка має бути гнучкіша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі