пʼятниця, 24 грудня 2010 03:15

Суркіс мав п'ять причин для повернення Сьоміна

24 грудня Юрія Сьоміна представлять як головного тренера київського "Динамо". Російський фахівець повертається до клубу. Він розірвав угоду з ним півтора року тому, очоливши московський "Локомотив". "Залізничники" під керівництвом Сьоміна посіли п'яте місце в чемпіонаті Росії-2010, хоча перед сезоном націлювалися на першу позицію. Але головним провалом став виступ у лізі Європи, де команда Сьоміна поступилася швейцарській "Лозанні" — клубу, який у своєму чемпіонаті грає у першій лізі.

Чому президент "Динамо" Ігор Суркіс повернув Сьоміна?

1. Успішний досвід роботи з клубом

Юрій Павлович уперше прийшов до "Динамо" на початку 2008-го. Він зумів підняти команду в Лізі чемпіонів, за рік та стала чемпіоном України і дійшла до півфіналу Кубка УЄФА. Після Лобановського таких досягнень не мав ніхто.

2. Відсутність мовного бар'єра

1 жовтня пішов у відставку Валерій Газзаєв. Суркіс мав два з половиною місяці на пошуки нового тренера. Склалося враження, що кандидатури фахівців із Західної Європи президент "Динамо" не розглядав, бо мав перевірений варіант — Сьоміна. Вочевидь, для Ігоря Михайловича надзвичайно важливим є факт спілкування з головним тренером команди однією мовою, без перекладачів.

3. Не проситиме багато грошей на трансфери

Під час минулого приходу Юрієві Павловичу вдалося підняти команду без залучення значних коштів. Суркіс достатньо пустив грошей під Газзаєва та його новачків, тому зараз навряд чи готовий до серйозних витрат.

4. Знає можливості команди

Газзаєв почав ламати гру "Динамо" і вводити нових гравців. Однак у команді залишилося достатньо "сьомінських" футболістів — Бетао, Вукоєвич, Єрьоменко, Мілевський, Кравець. Тренер має кістяк команди.

5. Немає вибору серед українців

Колишні "динамівські" зірки — Михайличенко, Сабо, Буряк, Дем'яненко — на тренерській лаві нічого суттєвого не досягли. Кандидатуру Блохіна не розглядали — він не дуже добре розпрощався зі збірною України, а потім нічого не показав у "Москві". Нове тренерське покоління — Гусін, Хацкевич, Калитвинцев, Ребров — ще не готове очолити першу команду. Іногородній тренер також навряд чи приживеться в "Динамо".

Чим ризикує Суркіс?

1. Вік тренера

Сьоміну 63 роки. Його розглядають як пожежника, а не будівничого. А "Динамо" треба відбудовувати.

2. Результати "Локомотива"

Рідна команда Сьоміна невдало зіграла цього року. Російський телекоментатор Василь Уткін по-людськи симпатизує Сьоміну, але відзначає, що не було жодної підстави залишати його наставником "Локо". Його колега Олексій Андронов стримано оцінює ігровий малюнок "Локомотива" Сьоміна: відстояти в обороні, а попереду вже як вийде.

Роботи в Росії для тренера не було — це також показник його теперішнього потенціалу.

3. Історія

Повернення на старе місце роботи рідко дає позитивний результат. Із "Динамо" нічого не вийшло у Йожефа Сабо, з "Міланом" удруге провалювалися Саккі та Капелло, зі збірною Італії — Ліппі, Бразилії — Паррейра.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс мав п'ять причин для повернення Сьоміна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі