середа, 13 червня 2012 07:00

Шукер попросив у Шевченка автограф

Автор: фото: REUTERS/Michael Dalder
  Андрій Шевченко переграє Златана Ібрагімовича №10 і забиває переможний гол у ворота збірної Швеції
Андрій Шевченко переграє Златана Ібрагімовича №10 і забиває переможний гол у ворота збірної Швеції

Близько шостої вечора не працюють три станції метро — Олімпійська, Палац спорту та Майдан Незалежності. Уболівальники дістаються стадіону з Палацу "Україна" та Площі Льва Толстого. Оголошення у метро лунають тільки українською мовою.

Шведські фанати добираються до арени групками. Допитуються у чергових на станціях підземки, як пройти на стадіон. Ті жестами і ламаною англійською намагаються пояснити.

На підході до "Олімпійського" стоять наряди міліції. За ними — металеві коридори для вболівальників. Стюарди із зеленими манишками та в рукавичках.

— За 10 хвилин почнемо пускати вболівальників, — каже чорнява дівчина.

— Скорей бы уже. Пива хочется, и скоро в Донецке начнется игра, — поглядаючи на годинника, говорить чоловік років 30 у футболці збірної України. О 19.00 на "Донбас Арені" зіграють Франція й Англія, суперники українців по групі.

— А где семечки? Куда девали бабушек? — гукає до товариша чоловік у спортивних штанях і з чорним пакетом у руках. Навколо стадіону немає стихійної торгівлі, не видно безхатьків і перекупників.

— Куплю лишний билет, — походжає тротуаром повновидий чоловік у картатій сорочці.

— Я, певно, один зі свого села буду на Євро. Мені пів-Довжанки завідує, — розповідає 52-річний Василь з Тернопільщини. Одягнений у білу футболку, тримає охайно складений прапор України. — Сусід просив, шоб дав йому білет хоч у руках потримати. Тільки бухгалтер на роботі сказав: "Воно вам треба?". Він не любить футболу. Якби наші грали у Львові, ше туди поїхав би, а в Донецьк не поїду. Далеко, і часу нема. Треба скоро жуки кропити, а то з тим футболом без бараболі лишуся.

Стоїть біля сувенірної крамниці. Футболка збірної України коштує 300 грн, лялька з талісманами турніру, Славеком і Славком, — 150.

— Як приїду без сувенірів, ше не так поймуть. Але тут ціни дуже високі. Куди я в тій футболці за 300 гривень піду? Хіба до свиней. Коло метро роздавали шарфики, я взяв чотири штуки, а стюарди не пускали з ними на стадіон. Мусів викинути. Сказали, шо то політична агітація. На них було написано "Україна — Вперед!". Я думав, то заклик уболівати за збірну, а виявилося — назва партії. Треба було в кишеню сховати.

У наметах на території стадіону двоє дівчат розмальовують обличчя всім охочим. Хлопці просять повністю покрити лице фарбою, уболівальниці частіше замовляють візерунки.

— Правда, що Ібрагімович голубий? Хлопці на роботі так казали, — запитує подругу руда. Обидві стоять у черзі до ятки з напоями. — Він зовсім не схожий на гея. Я в це не вірю. Шкода, що не грає за нашу збірну. У нас нема таких красенів. Цікаво, де шведи поселилися. Я б так хотіла з ними сфоткатися.

Увесь стадіон у жовто-синіх кольорах. Шведські фани зайняли майже 11 секторів. Візуально їхніх прапорів на стадіоні більше, ніж українських. Є кілька німецьких та один російський.

— Ми очікуємо на 13 тисяч шведських фанів. Ще у грудні, відразу після жеребкування, ми говорили, що перший матч Євро-2012 у Києві буде у жовтих і синіх кольорах. Причому ці барви будуть всюди і в усіх. Це фантастика. Думаю, це може нам допомогти, — говорить перед матчем прес-аташе шведів Ганс Г'юльтман.

Лунає національний гімн. Серед наших його не співають Назаренко, Воронін та Хачеріді.

На 81-й хв. Олег Блохін знімає Шевченка з гри. Андрія проводжають стоячи.

— Усе вийшло навіть краще, ніж я міг собі уявити. Це наша історична перемога. Сьогодні я помолодшав на 10 років. Півроку тому мав проблеми з коліном. Але зі мною добре попрацювали, — розказує Шева.

Хорватський футболіст Давор Шукер вручає Андрієві приз як найкращому гравцю матчу.

— Я хочу жовту футболку з сьомим номером і твоїм автографом, — каже.

Головний тренер українців Олег Блохін оцінює поєдинок:

— Таке враження, що збірна Швеції грала на нічию. У другому таймі були моменти, коли суперник не дотримався правил чесної гри. Коли вони забивали гол, наш гравець лежав на газоні. Арбітр також не звернув на цей момент уваги.

О першій ночі в метро спускаються четверо шведів. Фарба на щоках потекла. Тримають прапори, перуки та шапки з рогами. Майже не перемовляються.

— Вихідний треба було зробити не в день матчу, а після нього. Як мені стати о шостій ранку на роботу? Якщо скажу шефу, що зустрівся зі злими шведами у темному під'їзді, він мені повірить? — каже хлопець своїй дівчині.

Зараз ви читаєте новину «Шукер попросив у Шевченка автограф ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі