четвер, 25 грудня 2008 20:03

"Сьомін змінив психологію київських динамівців"

  Сергій Морозов: ”З таких команд, як ”Дніпро”, формується думка про чемпіонат загалом”
Сергій Морозов: ”З таких команд, як ”Дніпро”, формується думка про чемпіонат загалом”

Про футбольні підсумки року розповідає заслужений тренер України Сергій Морозов, 58 років:

— Київське "Динамо", донецький "Шахтар" і харківський "Металіст" зараз очевидні вітчизняні лідери. У першому клубі відмовилися від купівлі дорогих футболістів — можливо, й через певні економічні проблеми. Тренерський штаб робить ставку на власних гравців із найближчого резерву. Помітно, що Юрій Сьомін змінив психологію команди відповідно до свого розуміння сучасного футболу. Він почав підтягувати молодь до основного складу, а тому навіть українцям, яких підписали в міжсезоння, буде важко закріпитися у ньому — маю на увазі півзахисника Кравченка з полтавської "Ворскли".

Можливо, зміна головного тренера назріла й у донецькому "Шахтарі"?

— Ні, проблема "Шахтаря" в тому, що команда надто інтенсивно розвивається. За останні п"ять років клуб або перемагає у першості та Кубку, або поступається "Динамо". Від такої гри варто очікувати гучного результату в Європі — десь за рік-другий, не швидше. У Донецьку це чудово розуміють. Хороші речі не вибухають раптово, до них треба довго і старанно готуватися.

Донецький "Металург" має ту саму проблему, що й київський "Арсенал" — бракує свого вболівальника

Яскравий приклад цього — харківський "Металіст". Команда Мирона Маркевича три роки подає позитивні сигнали, а цього сезону закономірно заблищала і гра, і результат у єврокубках, гадаю, задовольнив усіх в Україні. Харківський клуб найдинамічніше розвивається за рахунок збалансованої по всіх ігрових лініях команди, чіткого тренерського бачення турнірних завдань і принципової підтримки президента "Металіста".

Шанси харків"ян пройти далі в єврокубках вищі, ніж у "Динамо" й "Шахтаря"?

— В усіх однакові, бо на стадії 1/16 фіналу Кубка УЄФА отримали солідних суперників. Головне зараз — вийти потужними з міжсезоння, грамотно спланувати підготовку до цих матчів. Те, що скасували січневий Кубок Першого каналу в Ізраїлі, не така вже й проблема. Гадаю, значно краща ідея — турнір між українськими учасниками єврокубків плюс "Дніпро". Спокійно зіграють, без бійки за результат і зайвих травм.

Дніпропетровський клуб дотягує до рівня цієї трійки?

— "Дніпро" не можна скидати з рахунку. Можливо, команда поступається у технічному плані, є прогалини в тактиці, але дніпропетровці сильні молодими виконавцями. Це і Дмитро Льопа, і брати Пашаєви — щоправда, з них залишився лише один (півзахисник молодіжної збірної 20-річний Максим Пашаєв помер 12 грудня після автокатастрофи. — "ГПУ"). Із ветеранів відзначу забивного Андрія Воробея. Думаю, команда потрапила в нефартову ситуацію. "Дніпро" добре грав при тренерові Кучеревському, Те, що не вдалося зробити Олегові Протасову, намагається виконати Володимир Безсонов. На жаль, у нього теж не все виходить. Але з таких команд, як "Дніпро", формується думка про чемпіонат загалом. Адже про рівень першості краще судити по командах із середини турнірної таблиці, які займають із четвертого по дев"яте місця. До них зараховую також одеський "Чорноморець", "Ворсклу" з Полтави, львівські "Карпати" й "Металург" із Запоріжжя.

А донецький "Металург"?

— А хто ходить на його матчі в Донецьку, коли всі за "Шахтар" уболівають? "Металург" має ту саму проблему, що й київський "Арсенал" чи муніципальні "Львів" та "Харків" — бракує свого вболівальника. Хоча фінансово донеччани стоять міцно, не так, як клуби в Західній Україні.

Національна збірна пройшла половину кваліфікації світової першості. Шанси вийти з групи примарні?

— Головний тренер Олексій Михайличенко мусить працювати з тим матеріалом, який йому дістався у спадок від попередників. Команда не найкраща, але досягла максимального результату. Хоча планка — вихід із групи — поставлена зависоко. Збірні Англії та Хорватії нам не перескочити, хіба вони спіткнуться.

Зараз ви читаєте новину «"Сьомін змінив психологію київських динамівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі