пʼятниця, 12 жовтня 2007 14:09

"Шевченко зразу став моїм другом"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Деметріо Альбертіні (праворуч) каже, що для збірної України у відбірному циклі Євро-2008 ще не все втрачено
Деметріо Альбертіні (праворуч) каже, що для збірної України у відбірному циклі Євро-2008 ще не все втрачено

Деметріо Альбертіні, 36 років, — віце-чемпіон світу-1994, колишній партнер Андрія Шевченка по "Мілану". Нині — віце-президент Федерації футболу Італії. Минулого місяця Альбертіні  прибув на відбірний матч чемпіонату Європи Україна — Італія. Кореспонденти "ГПУ" у дворику "Олімпійського" бесідували з Альбертіні за день до гри й після її закінчення.


Торік збірна Італії стала чемпіоном світу. Після перемоги гра команди змінилася?

— Тактично — ні. Інша річ, що треба шукати заміну деяким виконавцям. Тотті завершив кар"єру у збірній після Мундіалю. Гравця такого класу на позиції під нападаючими поки що не спостерігається. Втрата оборонця Нести також неприємна. Та Кубок світу показав, що в центрі захисту разом з Каннаваро можуть успішно зіграти Матерацці або Барцальї. На Кубку світу фізичний та психологічний стан нашої команди був кращим, ніж нині. Але все одно Італія залишається висококласною командою.

Як гостро стоїть питання мотивації перед гравцями, що стали чемпіонами світу?

— Узагалі не стоїть. Усе дуже просто. Якщо ти "наївся" успіхами , як Тотті чи Неста, то завершуєш кар"єру у збірній. Якщо ні — виходь на кожний наступний матч, забувай про колишні успіхи та показуй усе, на що здатний на цей момент.

Як вам гра? — запитуємо в Альбертіні після поєдинку. Італія перемогла — 2:1.

— Для України цей матч був одним із останніх шансів потрапити на Євро-2008. Тому ваша команда зіграла агресивно. Ми більшу частину матчу провели в обороні. Класну гру показав наш голкіпер Буффон. У нападі Ді Натале реалізував усі свої моменти. Це — ознака високого класу.

Ситуацію у групі прояснять два матчі: Шотландія — Італія та Україна — Франція

Як оціните дії Андрія Шевченка — вашого колишнього партнера по "Мілану"?

— Шева забив м"яч — що іще треба для форварда? Також брав участь у всіх атаках. Я потоваришував із Андрієм із першого дня його появи в "Мілані". Ми продовжували спілкуватися, коли я пішов з "Мілана" і грав за "Барселону", "Лаціо". Нині, коли Шева виступає в Англії, також не втрачаємо контакту.

На два місця до фінальної частини Євро-2008 від групи "В" реально претендують Шотландія, Італія та Франція. Хто фаворит у цій боротьбі?

— Його немає. Шотландія поступається за класом своїм суперникам. Але вона має над ними перевагу в очках. Ситуацію у групі прояснять два матчі: Шотландія — Італія та Україна — Франція Для вашої команди теж не все втрачено. Потрібно змагатися до кінця.

Ви брали участь у двох фінальних турнірах Кубка світу. Що завадило Італії перемогти Бразилію в фіналі Мундіалю-1994?

— Фортуна. Ми не поступилися суперникові в основний час. Усе вирішила серія пенальті. Я забив із одинадцятиметрової позначки, але ми все одно програли. Прикро, що на Кубку світу-1998 у Франції наша команда поступилася у чвертьфіналі господарям також у серії одинадцятиметрових. За це можу собі дорікнути: голкіпер Франції Бартез парирував мій удар. А був ще й прикрий фінал Євро-2000, коли ми перемагали Францію 1:0, але пропустили гол на останній хвилині. А потім програли в додатковий час. Найгірше поразки сприймаєш після закінчення кар"єри. Коли ти діючий футболіст — знаєш, що можна взяти реванш. Коли на поле вже не виходиш, такого шансу немає.

Ви грали на Євро-1996. Тоді Італія не вийшла з групи. Чому так сталося?

— Команда в нас була сильна. Вважаю, матчі проти Росії, Чехії та Німеччини провели непогано. Проте були доленосні помилки. Головна з них — нереалізований Дзолою пенальті в ворота німецького воротаря Кепке. На коротких турнірних дистанціях ти завжди за це розплачуєшся.

Який матч у вашій кар"єрі був найкращим?

— Ви наполягаєте на одному поєдинкові? Тоді назву фінал Ліги чемпіонів-1994, коли мій "Мілан" переміг іспанську "Барселону" — 4:0.

1971, 23 серпня — Деметріо Альбертіні народився у Безана Бріанці (Італія)
1988 — потрапив до юнацького складу "Мілана"
1990 — відданий у оренду "Падові"
1991 — повернувся до"Мілана", дебютував у складі національної команди Італії
2002 — завершив кар"єру в національній збірній, перейшов до іспанського "Атлетико"
2003 — став гравцем італійського "Лаціо"
2005 — перейшов до іспанської "Барселони", в грудні завершив кар"єру
Віце-чемпіон світу (1994), віце-чемпіон Європи (2000), п"ятиразовий чемпіон Італії (1992–1994, 1996, 1999), переможець Ліги чемпіонів 1994 року та Суперкубка Європи-1994. За збірну Італії зіграв 79 матчів, забив 2 м"ячі. У складі "Мілана" — 293 матчі, 21 м"яч

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко зразу став моїм другом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі