вівторок, 29 листопада 2011 07:45

Сестри Семеренки боротимуться за місце в десятці

30 листопада у шведському Остерсунді стартує Кубок світу з біатлону. Минулий сезон був для українців успішним — на чемпіонаті світу ми здобули дві "бронзи". Тому вперше за багато років у тренерському штабі національної збірної України не відбулося жодної зміни.

Перший старт провалили

Змагальна підготовка майже всіх провідних збірних світу була скоригована, оскільки скандинавські країни страждають від безсніжжя. Зокрема, така проблема виникла в норвезькому Шушені, де проводила останній етап підготовки українська збірна. Дефіцит контрольних стартів чимало провідних спортсменів вирішили компенсувати виступом на першому етапі кубка Міжнародного союзу біатлоністів. У ньому зазвичай беруть участь резервні склади. Українські чоловіки в спринті показали себе невдало: Сергій Семенов із чотирма промахами посів 40-е місце, Сергій Седнєв із п'ятьма — 74-те, а Андрій Дериземля також із п'ятьма "махами" не фінішував. Кращим був Олег Бережний, який традиційно добре стріляв — один промах, але погано біг — 19-та позиція.

Зазвичай українські біатлоністи беруть жвавий старт. Торік Сергій Седнєв показував свої кращі результати в перших трьох гонках сезону. Така формула виправдана з матеріальної точки зору. Адже найрейтинговіші спортсмени за підсумками передноворічних стартів у другій половині сезону мають змогу їздити на етапи світового кубка за рахунок МСБ. Але результати першого етапу Кубка МСБ показують, що форми наші біатлоністи ще не набрали й очікувати миттєвих успіхів не треба. Ймовірно, наші біатлоністи розбіжаться ближче до нового року. Результати ж післяноворічних стартів спрогнозувати неможливо. Там будуть як ситуативні успіхи, так і провали, бо збірна вийде на заключний етап підготовки до головного старту сезону — чемпіонату світу, що 1 березня стартує в німецькому Рупольдингу.

Персоналії

Мають розвинути свій торішній успіх сестри-близнючки Валентина і Вікторія Семеренки, 24 роки. У минулому сезоні обидві повністю не позбулися психологічних зривів, але стали значно стабільнішими. Має додати впевненості сестрам особиста "бронза" Вікторії на чемпіонаті світу в російському Ханти-Мансійську. За оптимальних умов Валентина й Вікторія мають боротися за місце в десятці загального кубкового заліку. В індивідуальній гонці вперше в житті може потрапити на особистий подіум 23-річна Олена Підгрушна. Вона має надзвичайну стійкість, але іноді впевненість переростає в самовпевненість.

Відкриттям сезону може стати 23-річний Сергій Семенов. У попередні — він уже був порід із подіумами, але жодного разу на них не підіймався. Тепер Сергій став досвідченішим, а стійкості йому має додати "бронза" української естафетної команди на чемпіонаті світу-2011. З іншого боку, Сергій Семенов молодий, і без зривів не обійдеться. Його максимум — місце в топ-25 генеральної класифікації. Натомість завше стабільний і стійкий психологічно Сергій Седнєв, 26 років, здатен увійти до першої 15-ки. Андрій Дериземля, 32 роки, зазвичай важко входить у сезон і розбігається в січні — на початку лютого.

Естафетні квартети

Після того, як залишила великий спорт Оксана Хвостенко, жіноча збірна слабшою не стала. В останні роки тренери, виставляючи Оксану, робили акцент на стабільності, бо швидкість вона вже втратила. Власне, з тієї ж когорти 25-річна Інна Супрун і 28-річна Наталія Бурдига. Обидві здатні добре відстріляти, але біговими якостями ні та, ні інша не відзначаються. Якщо зважити, що приблизно ті ж плюси має й Підгрушна, то стає зрозумілим, що успіх жіночого квартету напряму залежить від форми сестер Семеренко.

У чоловіків безперечними є тільки дві естафетні позиції — Седнєва й Семенова. Дериземля в минулому сезоні мав катастрофічні проблеми зі стрільбою. Олександр Біланенко, 33 роки, торік додав у швидкості, але став гірше стріляти. Очевидно, що цьогоріч тренери більше довірятимуть молодому Артему Примі, 21 рік, який входив до 20-ки на дебютному для себе чемпіонаті світу.

Зараз ви читаєте новину «Сестри Семеренки боротимуться за місце в десятці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі