пʼятниця, 17 вересня 2010 08:17

"Шахтар" почав із перемоги

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Капітан ”Шахтаря” Даріо Срна забив єдиний гол у ворота ”Партизана”
Капітан ”Шахтаря” Даріо Срна забив єдиний гол у ворота ”Партизана”

Донецький "Шахтар" успішно стартував у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Минулої середи на полі домашньої "Донбас Арени" гірники обіграли сербський "Партизан" — 1:0. Єдиний гол на 72-й хв. забив капітан донеччан Даріо Срна. В іншому матчі групи "Н" англійський "Арсенал" обіграв удома португальську "Брагу" — 6:0. У другому турі 28 вересня, у вівторок, "Шахтар" поїде до Браги, а "Партизан" прийматиме "Арсенал".


Тактика

"Шахтареві" на груповому етапі не може допомогти травмований лідер півзахисту Фернандіньйо. Головний тренер гірників Мірча Луческу проблему його відсутності вирішив просто. Не змінював звичної схеми 1-4-2-3-1, а випустив Жадсона замість Фернандіньйо. Також наставник донеччан не ризикнув поставити у стартовий склад опорника Тараса Степаненка, а замінив його на Олексія Гая, який цього сезону ще не з"являвся на полі одразу після стартового свистка. Травмованого центрального захисника Дмитра Чигринського підмінив Олександр Кучер.  

"Партизан" недорахувався двох дискваліфікованих оборонців — Сініші Стевановича та Горана Йовановича. Але від 1-4-4-2 гості не відійшли.


Перший тайм

План господарів на поєдинок був зрозумілий — швидко працювати з м"ячем, вишукуючи вільні зони в оборонних побудовах суперника. Здебільшого він не вдався. У гірників не виходила динамічна командна гра через те, що випав із гри Жадсон, який приймав неправильні рішення або віддавав неточні передачі у вирішальні фази атаки. Крім того, розподіл навантаження між флангами у донеччан відбувався нерівномірно — правий, де діяв Даріо Срна, працював значно активніше за лівий із Разваном Рацем. Також гострота поблизу воріт гостей виникала після індивідуальних дій Дуґласа Кости, умілих передач Вілліана та несподіваних виходів Гая просто на ворота суперника.

Правий фланг у гірників діяв активніше за лівий

Але назагал гостям удалося збити темп матчу: за невисоких командних швидкостей їм було легше контролювати ситуацію і навіть організовувати контрвипади. Особливої небезпеки вони не таїли: Кучер, якого вважали найслабшою ланкою центру захисту, в цьому матчі зіграв надійно.


Другий тайм

Тиск "Шахтаря" тільки посилився. Ще додав обертів праворуч Срна, чіплявся за м"ячі центрфорвард Луїс Адріано, який уміло будував гру на випередження. "Партизан" поступово здавав територію, підсів фізично, і в гірників був простір, аби розпоряджатися м"ячем.

Єдиний гол Даріо Срна зі штрафного став логічним розвитком подій, але якби не реакція голкіпера гостей Стойковича, донеччани відкрили б рахунок раніше. Щоправда, в епізоді з голом Стойкович помилився: не розрахував позицію і пропустив у ближній кут.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" почав із перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі