вівторок, 28 серпня 2007 15:51

Росія виграла чемпіонат Європи з мотоболу

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  Німецький мотоболіст Шварц Торстен щедро розписував автографами фанаток. Позаду в білій футболці — суддя німецької збірної Уве Хойшке
Німецький мотоболіст Шварц Торстен щедро розписував автографами фанаток. Позаду в білій футболці — суддя німецької збірної Уве Хойшке

З 21 по 26 серпня в с. Вишняки Хорольського району на Полтавщині тривав 22-й чемпіонат Європи з мотоболу. Участь у ньому взяли шість із семи заявлених раніше команд: Нідерланди, Німеччина, Литва, Росія, Україна й Білорусь. В останній момент відмовився від приїзду президент французької мотобольної федерації.

23 серпня. Неділя. На годиннику 15.20. Уже 20 хв. триває гра між двома найслабкішими командами чемпіонату — Литвою і Нідерландами. На стадіоні одночасно перебувають 10 гравців — по 5 від кожної команди. Глядацькі трибуни заповнені на третину. Люди поступово підходять. Уже на 17.00, коли гратимуть Росія й Білорусь, очікують напливу глядачів. Стадіон розрахований на 3 тис. місць. З одного боку — дерев"яні пофарбовані лави, на іншій половині встановили 1,5 тис. пластикових сидінь. У ложі для поважних гостей, обладнаній перед адмінбудівлею, сидить молодь. Є порожні місця. Помічаю, що багато міліціонерів. Вони стоять біля східців на другий поверх адміністративної споруди, навколо стадіону, біля воріт. Усього їх 60.

Позаду мене сидять закордонні уболівальники. Вони голосно розмовляють німецькою і уважно слідкують за грою нідерландців. Коли ті пропускають гол, німці голосно обурюються. У них на шиї висять бейджики з написом "Учасник" і прапором їхньої країни.

У перервах між таймами стадіоном їздить автомобіль і поливає його водою, щоб прибити пилюку. Потім, коли розпочинається гра, одяг спортсменів оббризканий брудом.

О 16.40 на полі з"являються команди Росії й Білорусі на розминку перед грою.

У натовпі помічаю гравця російської збірної під номером 3. Це капітан команди Володимир Сосницький. Він поспішає на розминку. Швидко вдягає шолом і виїжджає на поле. Серед спортсменів одразу вирізняється тим, що їздить дуже швидко й ганяє м"яча. На стадіоні — гуркіт і дим від мотоциклів. За 20 хв. має розпочатися матч. Незабаром звучать гімни обох країн, і команди виїжджають на гру. Між спортсменами помітні люди в білій формі — це судді. Кожна команда привезла з собою по двоє арбітрів.

На фінал зібралося сім тисяч глядачів

— Беззаперечний фаворит змагань — Росія, — зазначає головний суддя чемпіонату Іван Білик, 67 років. — Дві ключові фігури збірної — Володимир й Олександр Сосницькі — вихованці Вишняківської мотобольної школи. Вони неабияк зміцнили команду Росії. Добре також підготовлені українці — мають високі швидкості й непогано грають. Не скажу, що це найсильніша команда, але рівень непоганий. Цього року перед початком чемпіонату у Вишняках проводили збори, й до команди увійшли найкращі спортсмени — переважно з клубів Єнакієвого та Кіровського, що на Донеччині. Іван Костюк і Володимир Бойко — найсильніші гравці української збірної — теж вихованці мотобольної школи у Вишняках.

Із команди "Нива-Вишняки" у збірній грав воротар Ігор Деменський, 35 років.

— Наша команда грає на достойному рівні, — каже голова Хорольської районної ради Віталій Хижняков, 45 років. — Під час першої гри українці дуже нервували, але вже в першому таймі вони просто "порвали" нідерландців, забивши чотири м"ячі.

На фінал зібралося 7 тис. глядачів. Росіяни обіграли білорусів — 6:1. У поєдинку за третє місце німці перемогли українців — 7:4.

Найкращим гравцем чемпіонату став воротар Ігор Деменський (збірна України). Найкращий бомбардир чемпіонату — Володимир Сосницький (збірна Росії). Він забив 15 м"ячів. Звання найкращого захисника удостоєний німець Андріан Місік, а найкращим гравцем став Антон Власовець із Білорусі.

Російська збірна вже в одинадцятий раз завоювала титул найсильнішої команди Європи з мотоболу.

Мотобол вигадали французькі циркачі

Мотобол — це футбол на мотоциклах. Його вигадали 1923 року французькі циркачі. Перший чемпіонат Європи з мотоболу відбувся 1986-го.
Тривалість однієї гри в мотоболі — чотири тайми по 15 хв. із перервами між ними по 10 хв. У півфіналі й фіналі тривалість таймів — по 20 хв. з перервами по 10 хв. До складу кожної збірної входить 10 гравців — 2 воротарі та 8 польових гравців. Одночасно на полі грає половина команди. Тренер може будь-якої миті здійснити заміну з числа другої половини команди. Правила в мотоболі схожі з футболом: потрібно забити у ворота супротивника гол. Мотобольний м"яч значно більший від футбольного — його діаметр 41 см.

Зараз ви читаєте новину «Росія виграла чемпіонат Європи з мотоболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі