вівторок, 12 березня 2013 07:15

Ольга Cаладуха встановила національний рекорд

У Гетеборзі завершився чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні. Збірна України повернулася зі Швеції з чотирма медалями та національним рекордом.

Саладуха перемогла на класі

У такий спосіб донеччанка обіграла своїх суперниць у секторі для потрійного стрибка. Узяти участь у чемпіонаті Європи Ольга вирішила в останній момент. Після комерційних змагань у Бірмінгемі зрозуміла: крапку в сезоні ставити зарано, потрібно "зловити" відчуття стрибка, відпрацювати розбіг. Саладуха наголошувала: нічого надзвичайного від неї чекати не варто. Проте за мету ставила національний рекорд. Попередній — 14,79 м належав також їй.

До Гетеборга Ольга приїхала у статусі чемпіонки світу та Європи, бронзової медалістки Олімпійських ігор і володарки найкращого результату сезону в світі. У першій спробі на цих змаганнях Саладуха приземлилася на позначці 14,88 м, які стали і "золотими", і національним рекордом, і найбільшим досягненням цього сезону серед атлетів світу.

Лупу обрала правильну тактику

Срібна призерка чемпіонату світу-2012 у приміщенні Наталія Лупу після Олімпіади в Лондоні хотіла пропустити зимовий сезон, бо Ігри морально виснажили спортсменку. Та з часом сили повернулися. Наталія виграла чемпіонат України з бігу на 800 м і потрапила до складу команди.

У Гетеборзі Лупу проходила всі кола змагань за однаковим сценарієм: 600 м вона трималася позаду групи, а на останньому колі прискорювалася і вривалася до першої трійки. У фіналі зуміла обігнати всіх суперниць. Здобувши "золото", українка показала найкращий особистий результат сезону — 2,0026 хв.

Ремень бігла попри біль

Спринтерка Марія Ремень приїхала до Швеції як лідерка європейського сезону. Та вже перші раунди дистанції на 60 м засвідчили: боротьба буде жорстка. Свій півфінал Марія виграла з новим особистим рекордом — 7,1 с. І можна не сумніватися, що вихованка Костянтина Рурака у фіналі його покращила б, якби не ушкодження.

За 20 м до фінішу українка відчула спазм м'яза задньої поверхні стегна. Навіть попри це продовжила біг. Марія повторила особистий рекорд — 7,1 с і фінішувала водночас із болгаркою Тезджан Наїмовою. Переможницю визначав фотофініш, і тисячні долі секунди були на користь Наїмової. Це другий зимовий чемпіонат Європи поспіль, коли Ремень повертається зі "сріблом".

Перша медаль Мельниченко

Від п'ятиборки Ганни Мельниченко нагороди чекали давно. Показати максимум спортсменці заважали травми. До Гетеборга вона їхала з третім результатом сезону в світі. Стабільно пройшовши більшість видів, із результатами, наближеними до особистих рекордів,  Мельниченко здобула бронзову медаль.

Бураков програв "бронзу"

Володимир Бураков фінішував четвертий у бігу на 400 м — 46,79 с. До свого особистого рекорду він не дотягнув лише 0,09 с. Після змагання судді дискваліфікували бронзового медаліста Павла Треніхіна за вихід за межі доріжки та скорочення дистанції. Його нагорода автоматично переходила до українця. Однак росіяни оскаржили присуд. На їхню думку, Треніхін був не винен і його штовхав британець Найджел Лівайн. Апеляційне журі вивчало питання понад 4 год. Дійшло висновку: повини Треніхіна немає, а порушення правил Лівайном не було зумисним. Медаль росіянину повернули, тож Бураков знову став четвертим.

Удалі дебюти

Відразу троє дебютантів дорослих чемпіонатів Європи пробилися до фіналів — Анастасія Мохнюк (стрибки у довжину) та Ольга Ляхова і Тарас Бибик (800 м).

Зараз ви читаєте новину «Ольга Cаладуха встановила національний рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі