четвер, 16 серпня 2007 18:10

Олена Жупина одягла на голову капці

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Олена Жупина працює спортивним журналістом
Олена Жупина працює спортивним журналістом

33-річна Олена Жупина — найтитулованіша вітчизняна спортсменка у стрибках у воду. Уродженка Запоріжжя двічі вигравала чемпіонат світу, а на Олімпіаді-2000 у Сіднеї посіла третє місце. Два роки тому Олена завершила кар"єру. Нині вона виховує однорічну доньку Ольгу. Кореспондент "ГПУ" телефонує Жупиній на мобільний.

— Нині з чоловіком Сергієм та донькою відпочиваю в Кирилівці на Азовському морі, — розповідає Жупина.

Спортивну кар"єру завершили через народження доньки?

— Ні, просто зрозуміла: слід дати дорогу молодим спортсменкам. Та й сьогодні від спорту я недалеко: працюю в спортивній редакції телеканалу "Алекс", вела програму "Формула успіху". Уже потім було народження доньки. Вийшла з декрету через місяць після пологів. Потім вирішила, що зарано, й знову повернулася у відпустку. Але уже з вересня планую відновити роботу спортивного журналіста.

Доньку вперше берете на море?

— Ні, Ольга вже була там у двомісячному віці.

Чому ви після заміжжя не змінили прізвище?

— Ми з чоловіком не вважаємо це принциповим моментом.

Ми з чоловіком рішуче налаштовані народити сина

Доньку народили. Тепер черга за сином?

— Чому б і ні? Щодо цього ми налаштовані рішуче.

Запорізька школа стрибків у воду була однією з найсильніших у Радянському Союзі. Це визначило ваш вибір виду спорту?

— Ні. З чотирьох років  до восьми я займалася спортивною гімнастикою. Подобалось, демонструвала непогані результати. Але потім гімнастичну школу на базі спортклубу "Мотор Січ" закрили й перенесли до легкоатлетичного манежу. Нашу ж групу разом із тренером перевели на стрибки у воду.

Пригадуєте перший стрибок?

— Стрибала зі шведської стінки в руки тренера. Таким чином наставник визначав, хто може займатися цим видом спорту. Якщо дитина стрибала сміливо — підходила. Якщо ні — відсіювали.

Що запам"яталося із закордонних поїздок?

— Якось були на міжнародному турнірі у Швеції. Пізно ввечері нас привезли до басейну. На доріжці біля основної ванни стояла велика коробка з гумовими пілотками. Ми одягли їх собі на голову. Щось вони тіснуваті, подумалось. А наступного дня побачила, що відвідувачі басейну ці "пілотки" одягають на ноги. Вони виявилися капцями.

Серед світової еліти ви опинилися у 1998 році...

— Тоді виграла два "золота" на чемпіонаті світу. Турнір у австралійському Перті був особливим: уперше до програми включили синхронні стрибки з 10-метрової вишки. Я разом з партнеркою Світланою Сербіною на успіх і не сподівалася. І наша перемога стала справжньою сенсацією.

1973, 23 серпня — Олена Жупина народилася у Запоріжжі
1991 — стала чемпіонкою СРСР
1998 — виграла дві золоті медалі на чемпіонаті світу
2000 — стала бронзовим призером Олімпіади
2005 — завершила кар"єру
2006 — народила доньку Ольгу
Вдруге одружена

Зараз ви читаєте новину «Олена Жупина одягла на голову капці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі