середа, 10 березня 2010 17:36

Олена Ісінбаєва збирається побити рекорд Сергія Бубки

Автор: фото: REUTERS/Sergei Karpukhin
  Олена Ісінбаєва перемогла у Донецьку з результатом 4,85 м
Олена Ісінбаєва перемогла у Донецьку з результатом 4,85 м

27-разова рекордсменка світу зі стрибків із жердиною Олена Ісінбаєва, 27 років, із результатом 4,85 м усьоме виграла міжнародний турнір "Цептер — Зірки жердини". Він відбувся 6 березня в Донецьку. Росіянка намагалася встановити новий світовий рекорд, але не змогла взяти висоту 5,01 м. Серед чоловіків переміг Пшемислав Червінскі. Поляк перевершив на турнірі особисте досягнення — 5,82 м. Українець Денис Юрченко взяв 5,72 м і став третім.

Після турніру Ісінбаєва відповіла на запитання кореспондента "ГПУ".

 — Треба трохи змінити організацію турніру. Цього року змагалося дуже багато учасниць (12. — "ГПУ") і замалою була стартова висота. Думаю, такий авторитетний турнір не варто починати з позначки 4,2. Мені довелося чекати на свою спробу майже 2 години. Раніше я з цим якось справлялася, а з роками стає важче. Адреналін і емоції виходять.

Не думали піти ва-банк і після двох невдалих спроб підняти планку ще вище, на 5,02 метра? Ви так часто робили.

— Це не традиція, це радше тактичний хід. Коли ти в паніці й не знаєш, що робити, тоді переносиш висоту. Сьогодні не було сенсу, тому що висоти за 5 метрів важкі. Напевне, не вистачило трохи форми. Через проблеми з ахілом не вдалося провести три-чотиристрибкові тренування. Усе це дається взнаки.

Які завдання ставите перед собою на світову першість у Катарі, яка стартує 12 березня?

— Найголовніше — перемога. Я зрозуміла це після провалу на чемпіонаті світу в Берліні. Не можна недооцінювати перемогу. Сьогодні я засмучена, бо не вдалося оновити світовий рекорд, але дуже рада, що виграла турнір. Не хочу встановлювати світові рекорди завдяки диву, це не по-ісінбаєвському. Рекорди мають бути результатом моєї праці.

Напередодні змагань я не цікавлюся сумою призових і складом учасниць

У Сергія Бубки 35 світових рекордів. Ви маєте намір перевершити досягнення?

— Так (зараз на рахунку Ісінбаєвої 27 світових рекордів. — "ГПУ"). Постараюся вкластися до 2013 року. Тоді Москва має прийняти чемпіонат світу. Після нього планую закінчити кар"єру.

Який приз ви отримали б за рекорд?

— Чесно кажучи, не знаю і знати не хочу. Напередодні змагань я не цікавлюся сумою призових і складом учасниць. Цей турнір — один із найбагатших на світові рекорди, і оцінювалися вони у попередні роки у 50 тисяч доларів. Сьогодні ці гроші залишаються в казні турніру. Може, до наступного року сума подвоїться, — сміється.

На чемпіонат світу поїдуть 18 українців

12–14 березня в катарській Досі пройде чемпіонат світу з легкої атлетики в закритих приміщеннях — змагання відбуваються кожні два роки. На турнір заявлено 651 атлет. Кількість країн-учасниць буде рекордною — 149 — на 10 більше, ніж у Будапешті-2004.

Семеро чоловіків і вісім жінок захищатимуть титул чемпіонів світу. Українські медалістки-2008 цього разу не виступатимуть. Два роки тому у Валенсії Тетяна Петлюк виграла "срібло" на дистанції 800 м, а Вікторія Паламар — "бронзу" у стрибках у висоту.

Україну в Катарі представлятимуть 18 атлетів — семеро чоловіків і 11 жінок. Серед них — призери минулорічного зимового чемпіонату Європи — багатоборець Олексій Касьянов і Віктор Ястребов із потрійним стрибком. Обидва виграли в Турині срібні нагороди.

Цьогорічний результат Олексія Касьянова (6254) входить до трійки найкращих у світі. Протистоятимуть йому лише семеро атлетів, проте кожен з ім"ям, титулами та досвідом. Серед них — чемпіон світу в закритих приміщеннях, олімпійський чемпіон американець Брайян Клей і його співвітчизник, чемпіон світу Трей Харді.

До десятки найкращих результатів сезону у світі входять показники Дмитра Дем"янюка (висота), Віктора Кузнєцова (довжина), Юлії Кревсун (800 м) та Наталії Добринської (багатоборство).

Анастасія ПАВЛОВА

Зараз ви читаєте новину «Олена Ісінбаєва збирається побити рекорд Сергія Бубки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі