четвер, 01 листопада 2007 17:42

Олег Блохін хотів грати як Кройфф

Автор: фото: ITAР-ТАРС
  Нападаючий київського ”Динамо” та збірної СРСР Олег Блохін на Хрещатику. Київ, 10 червня 1979 року
Нападаючий київського ”Динамо” та збірної СРСР Олег Блохін на Хрещатику. Київ, 10 червня 1979 року

5 листопада виповнюється 55 років головному тренеру футбольної збірної України Олегові Блохіну. Корінний киянин, син колишніх спортсменів Катерини Адаменко й Володимира Блохіна, він 10-річним потрапив до дитячої школи "Динамо", а 1969-го поїхав на зимові збори з основною командою.

В основному складі динамівців Блохін дебютував у 19 років і грав за клуб упродовж 15 наступних сезонів. У чемпіонатах СРСР форвард провів 432 матчі й забив 211 м"ячів. Він сім разів вигравав цей турнір.

— Колись я сказав Олегові, що саме він має побити мій рекорд, — розповідає "ГПУ" колишній тренер Блохіна у збірній СРСР Микита Симонян, 81 рік. 1950-го він забив 34 м"ячі у чемпіонаті країни. — Для цього мав грати на вістрі атаки. А він часто відходив назад, бо еталоном форварда для нього був голландець Кройфф.

За збірну СРСР Блохін зіграв у 112 матчах, забив 42 м"ячі. Учасник Кубка світу 1982-го та 1986-го років, дворазовий бронзовий призер Олімпіади — 1972-го і 1976-го.

Зірковим часом Блохіна став 1975 рік. Навесні "Динамо" виграло Кубок кубків, а восени — Суперкубок Європи, перемігши мюнхенську "Баварію". Усі три м"ячі у ворота німців забивав Олег Блохін. Після цього нападаючому вручили "Золотий м"яч" найкращого футболіста Європи.

Залишивши "Динамо" 1988-го, Блохін поїхав грати у австрійський "Форвертс", а потім — у кіпрський "Аріс". Пізніше як головний тренер грецького "Олімпіакоса" двічі ставав срібним призером місцевого чемпіонату, виграв кубок країни.

— У своїх тренерських методиках Блохін наслідував Лобановського, — згадує колишній гравець "Олімпіакоса" Олег Протасов, 43 роки. — Тактика, фізика — усе взяв від Васильовича. Я та Гена Литовченко були своєрідним містком між тренером і гравцями — усе-таки менталітет один.

У вересні 2003-го Блохін очолив збірну України. Він став першим тренером, за якого вітчизняна національна команда подолала кваліфікаційний раунд. Як наслідок торік українці дебютували у Кубку світу й дійшли до чвертьфіналу.

— Блохін уміє ставити завдання та суворо питати за їх виконання, — розповідає голкіпер Олександр Шовковський, 32 роки. — І робить це так, щоб підопічні потім не ображалися на нього. Найголовніша його риса як тренера — уміння довіряти гравцям і захищати їх на публіці. Без цього наш успіх на Мундіалі був би неможливим.

Олег Блохін одружився 29 листопада 1980 року на 22-річній чемпіонці світу з художньої гімнастики Ірині Дерюгіній. Через 2 роки у них народилася донька Ірина. 1999-го шлюб розпався.

Нинішня дружина Олега Володимировича Анжела молодша за нього на 16 років. У подружжя двоє дітей: Анна народилася 2001-го, Катя — роком пізніше.

Зараз ви читаєте новину «Олег Блохін хотів грати як Кройфф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі