середа, 28 вересня 2011 05:30

"На змаганнях зустрічаю дідусів, яким за 80"

Автор: фото з архіву геннадія юркевича
  Геннадій Юркевич на Європейських Іграх ветеранів підняв 285 кілограмів. Це світовий рекорд
Геннадій Юркевич на Європейських Іграх ветеранів підняв 285 кілограмів. Це світовий рекорд

В італійському місті Леньяно відбулися Європейські ігри ветеранів спорту. Вперше у програмі цих змагань були виступи важкоатлетів. Львівський спортсмен Геннадій Юркевич, 41 рік, став абсолютним переможцем у своїй віковій групі та ваговій категорії. Важить 77 кг.

На цих Іграх збірна України з важкої атлетики здобула 28 золотих, п'ять срібних та три бронзові нагороди.

— Європейські ігри проводять раз на чотири роки. Усі спортсмени готуються до них з великою відповідальністю, — каже Геннадій Юркевич. — Цього року змагалися чотири тисячі учасників з 23 країн у 21-му виді спорту. Мені вдавалося ставати чемпіоном Європи тричі — 2008-го, 2009-го та 2010 року й чемпіоном світу 2008-го та 2009-го. На Європейських іграх іще не перемагав. Готувався до них ціле літо. Не розрахував навантажень і за кілька тижнів до поїздки в Італію травмував спину. Організм не витримав. Почав падати результат. Але вдалося нормалізувати стан, і на змагання я поїхав в оптимальній формі. У ривку підняв 130 кілограмів, а в поштовху — 155. В обох дисциплінах здобув золоті медалі. Третє "золото" за перемогу у сумі. Мій результат 285 кілограмів став новим світовим рекордом.

Із віком не важко підтримувати форму?

— Дуже важко. Для тренувань це поважний вік. Тренуюся три–п'ять разів на тиждень, залежно від самопочуття.  Раніше у період виступів на дорослому помості за одне тренування піднімав від 20 до 40 тонн. Зараз 4–5. Та й не всі сили віддаєш тренуванням, адже є ще сім'я і робота.

Довго ще плануєте займатися?

— Межі немає. На змаганнях я зустрічаю дідусів, яким за 80. Вони подають приклад молоді. Спорт дозволяє підтримувати хорошу фізичну форму багато років. Є в мене ще одна непідкорена вершина — перемога на Всесвітніх іграх ветеранів. Це найпрестижніші змагання. Їх також проводять раз на чотири роки. Наступні відбудуться в Італії 2013-го. На попередніх, які проходили 2009 року, я посів друге місце. А найближчі плани — це участь у чемпіонаті світу, який наприкінці жовтня стартує на Кіпрі.

Зараз ви читаєте новину «"На змаганнях зустрічаю дідусів, яким за 80"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі