вівторок, 07 червня 2016 00:10

Мухаммед Алі мав проблеми з легенями

Автор: REUTERS
  Мухаммед Алі п’ять разів визнавався найкращим боксером року
Мухаммед Алі п’ять разів визнавався найкращим боксером року

"Спочивайте з миром, найвеличніший у всі часи. Це була людина сильного характеру, віри, гідності та професіоналізму. Ви й надалі надихатимете нас робити цей світ кращим", — написав український боксер 40-річний Володимир Кличко в соцмережі.

У ніч проти 4 червня в шпиталі помер 74-річний Мухаммед Алі, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів. Причиною смерті став септичний шок через проблеми з легенями.

Справжнє ім'я Алі — Кассіус Клей. Він народився 17 січня 1942-го в американському місті Луїсвілл. Боксував із 12 років. На Олімпійських іграх у Римі 1960‑го переміг у напівважкій категорії. 22-річним став чемпіоном світу серед професіоналів у важкій вазі.

1964-го Клей стає членом організації "Нація ісламу" і змінює ім'я на Мухаммед Алі. Через релігійні переконання відмовляється служити в армії США. За це його оштрафували на $10 тис., відібрали паспорт і боксерську ліцензію. Три роки не виходив на ринг. 1971-го суд США поновив громадянські права Алі.

1 жовтня 1975 року Алі змагався із співвітчизником Джо Фрезером. Поєдинок відбувся у столиці Філіппін. Його називали трилером у Манілі. Після 14-го раунду тренер Фрезера зупинив бій. Його підопічний нічого не бачив. Алі був виснажений. Попросив зняти з нього рукавиці.

Титул абсолютного чемпіона світу утримував до 1978 року. Останній бій провів 1981-го. За три роки Алі діагностували хворобу Паркінсона (хронічне неврологічне захворювання. — ГПУ).

П'ять разів Клея визнавали боксером року. Мав власний стиль ведення бою. Пересувався рингом навшпиньки, ухиляючись від атак суперника. Складалося враження, що танцює.

Від чотирьох дружин мав сімох доньок і двох синів. Лейла Алі від третього шлюбу стала чемпіонкою світу з боксу в середній вазі. Закінчила кар'єру 2007‑го, не зазнавши жодної по­разки.

Зараз ви читаєте новину «Мухаммед Алі мав проблеми з легенями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі