середа, 09 січня 2013 00:00

Мессі визнали найкращим гравцем року

Автор: фото: REUTERS
  Торік Ліонель Мессі забив 91 гол
Торік Ліонель Мессі забив 91 гол

Ліонель Мессі, 25 років, став найкращим футболістом світу 2012-го. Аргентинець виграв "Золотий м'яч" учетверте поспіль. Подібного не досягав ніхто. Тричі найкращими визнавали француза Мішеля Платіні (1983-1985) та голландця Марко ван Бастена (1988, 1989 та 1990).

Що спрацювало "за" Мессі?

1. Кількість забитих ним м'ячів

Аргентинець упродовж календарного року відзначився 91 раз. Це рекорд — попереднє досягнення належало німцеві Герду Мюллеру, 85 голів. 91 гол підкреслює усі переваги Мессі — швидкість, техніку, дриблінг, голи внаслідок позиційних атак та після стандартних ситуацій, робота на команду.

2. Образ ідеального спортсмена

Мессі — хороший хлопчик, на полі не помічений у грубих прийомах. Його не вилучають із поля, як Златана Ібрагімовича чи Зінедіна Зідана, він не такий плаксивий, як Кріштіану Роналду. Має аскетичний спосіб життя — футбол, сім'я. Ідеальний приклад для наслідування. Це і намагається підкреслити Міжнародна футбольна федерація, під чиїм патронатом відбувається тепер вручення "Золотого м'яча".

Зідан та Ібрагімович, попри брутальність, були справжніми. Мессі має настільки ідеальний образ, що від нього віє фальшивістю.

Що могло би спрацювати проти Мессі?

1. Відсутність титулів

Скільки вирішальних голів забив аргентинець цього сезону? Жодного. У півфіналі Ліги чемпіонів він змазав пенальті, й далі пройшов англійський "Челсі". У вирішальному матчі чемпіонату Іспанії на барселонському стадіоні переможний гол на рахунку Кріштіану Роналду, і найсильнішою командою турніру став "Реал".

Тож невідомо, які критерії застосовують для визначення лауреата. Якщо особисті звершення мають підкріплюватися командними, то "Барселона" 2012 року не виграла жодного значущого трофея. Якщо на титули можна заплющити очі, а головне — візуальне враження від слаломних дій аргентинця, то це — типова смаківщина. Героїзм голкіпера Чеха у цьогорічній Лізі чемпіонів був не гірший, а головне — ефективніший.

2. Вплив на гру

Досі незрозуміло, чи готовий Мессі "штовхати" командну гру, як Марадона, Зідан, Пірло, Іньєста, Ібрагімович. Чи аргентинець тільки красива вишенька на тортику "Барселони", який за нього печуть інші?

Найкращий футболіст року — Ліонель Мессі, Аргентина

Найкраща футболістка року — Еббі Уомбах, США

Найкращий тренер року — Вісенте дель Боске, Іспанія

Найкращий гол року — Мирослав Штох, "Фенербахче" (Туреччина)

Збірна року ФІФА: Касільяс — Дані Алвес, Піке, Рамос, Марсело — Хабі Алонсо, Хаві, Іньєста — Кріштіану Роналду, Мессі, Фалькао

 

Зараз ви читаєте новину «Мессі визнали найкращим гравцем року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі