четвер, 09 березня 2006 18:04

"Мені радили не ображатися на Сабо"

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Равіль Сафіуллін очолює ПФЛ п’ять років
Равіль Сафіуллін очолює ПФЛ п’ять років

Президент Професіональної футбольної ліги Равіль Сафіуллін, 51 рік, зустрічає в офісі ПФЛ, тисне руку і приязно усміхається. У бездоганному костюмі, стриманий та коректний, усі емоції під час бесіди тримає в собі. Інтерв"ю тривало годину. У цей час президента ПФЛ постійно турбували дзвінками на мобільний. Він від них відмахувався. Розмовляли російською.

У боротьбі за перше місце "Динамо" випереджає "Шахтар" на п"ять очок. Київський клуб сильніший, ніж донецький?

— Я б не стверджував цього категорично. Київ минулого листопада переміг у Донецьку. Заслужено. Але окремий, нехай і важливий, матч іще не привід для глобальних висновків. Зробимо їх тільки по закінченні турніру. Те, що кияни зараз мають перевагу у п"ять очок, не гарантує їм здобуття чемпіонського титулу. Три роки тому "Шахтар" випереджав "Динамо" по ходу другого кола на сім пунктів. А "золото" приміряли тодішні підопічні Михайличенка. Єдиний безперечний фактор — ці два клуби набагато попереду інших вітчизняних команд.

Чи позначається це на загальному рівні українського чемпіонату?

— Так, причому негативно. Я розраховував на те, що уже в нинішньому чемпіонаті за "золото" сперечатимуться кілька команд. У "Дніпро", донецький і запорізький "Металурги", "Металіст", "Іллічівець" вкладаються чималі гроші, але за найвищі результати вони не борються. Думаю, тимчасово. "Шахтар" теж не одразу виконав вимогу Рината Ахметова стати чемпіоном.

Зараз на поєдинок ходить у середньому 8200 чоловік

Ритмічність календаря у першій частині сезону вас влаштувала?

— Дорікнути собі ні в чому. Практично всі тури відбувалися в неділю. Крім того, вперше командам довелося відіграти чотири тури другого кола до Нового року, тому що мусимо закінчити чемпіонат до середини травня. ФІФА встановило такий термін, щоб гравці могли відбути до розташування своїх збірних і почати підготовку до фінальної частини Кубка світу. Навіть якщо б підопічні Блохіна туди не вийшли, ми все одно зіграли б в осінній частині 19 турів, бо в Україні виступають достатньо легіонерів, чиї збірні пробилися на Кубок світу. Можливо, і в наступному чемпіонаті команди відіграють восени і взимку більше, ніж навесні. Тому що підтримати нормальний стан поля взимку легше, ніж відновити його на початку весни.

Чемпіонат надалі ви плануєте відновлювати у середині березня. А якщо наші команди вийдуть до фінальної частини Ліги чемпіонів чи Кубка УЄФА і потребуватимуть ігрової практики у лютому?

— Не виключено, що на початку березня відбуватимуться поєдинки на Кубок України. Це шанс для європовпредів зіграти офіційні матчі і поліпшити свою ігрову форму.

Пропозиція, щоб гранди нашого футболу починали боротьбу за національний кубок із більш пізньої стадії, має сенс?

— На мою думку, всі клуби вищої ліги мають починати цей турнір одночасно. З 1/32 фіналу. Хоча б тому, щоб завітати до глядача у провінції, який на поєдинках за участю "Динамо" та "Шахтаря" вщерть заповнює трибуни.

У якому раунді команди мають грати на Кубок два матчі?

— З півфінальної стадії. Така система діє у нинішньому сезоні.

Чи виправдовують себе матчі за Суперкубок?

— Так, бо ажіотаж навколо них в Одесі, яка приймала обидві зустрічі, був неймовірним. Імена суперників спрацювали — "Динамо" грало з "Шахтарем".

А взагалі цікаво було б відстежити глядацький інтерес, якщо б за Суперкубок не сперечався один із грандів.

Як вирішилося питання з телетрансляціями ігор вітчизняного чемпіонату?

— Позитивно. Провідні телеканали — Перший національний, ТРК "Україна", СТБ — у прямому ефірі показуватимуть три-чотири поєдинки кожного туру. Також ми дозволили вести трансляції регіональним телекомпаніям.

Ваше ставлення до введення ліміту на легіонерів?

— З цього сезону команди змушені випускати на поле принаймні трьох українців. Не знаю, чи правильно це. За півроку важко судити.

Інтерес до матчів чемпіонату зростає?

— Навпаки, він падає. Зараз на поєдинок ходить у середньому 8200 чоловік. Раніше показник був вищим — 8600.

Наскільки гострою є проблема суддівства?

— Я не можу назвати кваліфікацію наших суддів високою, бо вони не працюють у фінальних частинах Кубка світу та Європи, на матчах групового турніру Ліги чемпіонів. Але річ не тільки у кваліфікації. Якщо суддя за однакове порушення одну команду карає, а іншу — ні, це вже упередженість. А вона трапляється.

У грудні минулого року віце-президент "Динамо" Йожеф Сабо дав інтерв"ю "ГПУ", де звинуватив ПФЛ у подвійних стандартах.

Сафіуллін не приховує, що текст бесіди йому було читати неприємно.

— Подвійні стандарти? Приходьте і говоріть. І давайте порівняємо подвійні стандарти за часів мого керівництва і як усе було до мене.

Сабо — заслужена людина. Але емоції у нього часто беруть гору над здоровим глуздом. Після того інтерв"ю до мене підходили люди і радили не ображатися на Сабо. Я так і вчинив...

4 лютого 1955 року —  народився у Макіївці Донецької області
1978 — закінчив Донецький медичний інститут
1994–2000 — перший віце-президент футбольного клубу "Шахтар"
З грудня 2000 року — президент Професіональної футбольної ліги
Народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму, одружений, має доньку Мар"яну

Зараз ви читаєте новину «"Мені радили не ображатися на Сабо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі