четвер, 28 серпня 2008 18:38

Ломаченко роздав п"ять українських прапорів

Автор: фото: reuters/Marcos Brindicci
  Василь Ломаченко (праворуч) завдає удару французові Кедафі Джелкіру у фінальному поєдинку Олімпіади. Його українець виграв технічним нокаутом у першому раунді
Василь Ломаченко (праворуч) завдає удару французові Кедафі Джелкіру у фінальному поєдинку Олімпіади. Його українець виграв технічним нокаутом у першому раунді

Боксер Василь Ломаченко, 20 років, завоював останню, сьому, золоту нагороду України на Олімпійських іграх у Пекіні. Він переміг у ваговій категорії до 57 кг і був визнаний найкращим боксером турніру. Кореспондент "ГПУ" зателефонував Ломаченку.

Перший бій ви проводили проти росіянина Альберта Селімова. Він був найважчим?

— Ні. Навмисне його я не виділяв. Хоча фахівці називали поєдинок достроковим фіналом. Але про реванш я не думав. Перед боєм хотів вручити росіянину український прапор — навмисне взяв до Пекіна п"ять наших стягів. Та Альберт відмовився його приймати.

Після першого раунду ви програвали Селімову за очками. Як вдалося змінити хід бою?

— Та нічого такого особливого не робив. Згадав слова батька: він — чемпіон, а ти — ніхто. От хай Селімов і доводить. Довів я.

Найважчий поєдинок на Іграх?

— Чвертьфінал проти китайця. До господарів завжди схильні судді. Тому не треба давати суперникові жодного шансу. У мене це вийшло.

У фіналі ви перемогли француза Кедафі Джелкіра технічним нокаутом. Суперник був настільки слабким?

— Не сказав би. Просто ще в дебюті бою мені вдалося завдати французу акцентованого удару в голову. Суперник засмикався, й добити його було нескладно.

На лід виходжу о 23.00

Після турніру вам вручили приз Вела Бейкера як найтехнічнішому боксеру турніру. Наскільки цінна для вас ця нагорода?

— Досить цінна. Золото в Пекіні здобули багато боксерів. А приз Вела Бейкера — тільки один. Він вручається з 1936 року. А які люди його мали — Рой Джонс 1988-го, Теофіло Стівенсон 1972-го. Ні, класно, що цей приз у мене. Та й золото Олімпіади до мене завойовував тільки Володимир Кличко.

Коли ви плануєте перейти в професіонали?

— Важке питання. Не проти стати чемпіоном у професіоналах. Як Володимир Кличко чи Сергій Дзинзирук. Але й у любителях є непідкорені вершини — не вигравав ні чемпіонату світу, ні європейської першості.

Правда, що ви любите грати в хокей?

— Так, а що тут дивного? Прекрасна гра. Раз на тиждень виходжу на майданчик. Частіше не можу — і так задля цього їду з Білгорода-Дністровського до Одеси. Після вечірнього тренування. На лід взагалі виходжу о 23.00.

Ви починали в спорті з акробатики. Як боксерові це допомогло?

— Звичайно. Пощастило, що мама — тренер із акробатики. Розвинув координацію, спину зміцнив. Та й дівчина моя майстер спорту міжнародного класу з акробатики.

Як ви потрапили до веслування?

— Записався в секцію просто. Але з моєю комплекцією важко було розраховувати на успішні виступи. Суперники були вдвічі потужніші фізично.

Який ваш тренувальний режим?

— 11 занять щотижня. Із понеділка по п"ятницю по два — вранці та ввечері. У суботу одне тренування, у неділю — вихідний.

Як витратите 700 тисяч гривень призових за перемогу на Олімпіаді?

— Якусь частку планую витратити на новий "мерседес". А там видно буде.

1988, 17 лютого — Василь Ломаченко народився в Білгороді-Дністровському Одеської області
1994 — почав займатися боксом
2006 — став чемпіоном світу серед юніорів
2007 — здобув срібну медаль на чемпіонаті світу серед дорослих
2008 — став олімпійським чемпіоном

Зараз ви читаєте новину «Ломаченко роздав п"ять українських прапорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі