понеділок, 25 червня 2007 18:13

Капелло посварився з Кальдероном

Автор: фото: REUTERS/Yonathan Weitzman
  Очолюючи ”Реал”, Фабіо Капелло незмінно ставав чемпіоном Іспанії
Очолюючи ”Реал”, Фабіо Капелло незмінно ставав чемпіоном Іспанії

Мадридський "Реал" після трирічної перерви став чемпіоном Іспанії. Це 30-й подібний титул у історії клубу.

До тріумфу Королівський клуб привів італійський тренер Фабіо Капелло, 61 рік. Уперше він очолив команду 1996-го, виграв чемпіонат Іспанії і повернувся до італійського "Мілана". На "другому пришесті" Капелло наполіг спортивний директор клубу Предраг Міятович. Він разом із президентом "Реала" Рамоном Кальдероном вибив у ради директорів майже 100 млн євро на зміцнення команди. Більша частина цієї суми була витрачена на придбання у французького "Ліона" опорного хавбека Мамаду Діарра. Його купили за 26 млн євро. У 20 млн обійшлися Емерсон та Каннаваро, з якими Капелло працював у "Ювентусі". За 14 млн євро взяли голландського форварда "Манчестер Юнайтед" Рууда ван Ністельроя. Узимку 35 млн були віддані до Аргентини за двох місцевих молодих "зірок" — Гаго та Ігуаїна.

Але на початку сезону "Реал" лихоманило. Капелло намагався прищепити команді свій улюблений стиль — оборонний і максимально надійний. Ефекту це не дало — "Реал" був безпорадним в атаці й почав провалюватися в обороні, де не міг навести порядку найкращий гравець світу минулого року Фабіо Каннаваро. "Реал" почав програвати навіть вдома відвертим середнякам та аутсайдерам.

Водночас Капелло, який славиться жорстким характером, почав конфліктувати із "зірками" команди. Англійця Бекхема вивів зі складу, і той встиг підписав контракт з американським "Лос-Анджелесом". Бразилець Рональдо, публічно посварившись з тренером, був відданий "Мілану" лише за 7,5 млн. євро, хоча влітку "Реал" просив за Рональдо 30 млн, "Мілан" давав 15 млн.

Результати "Реала" у чемпіонаті Іспанії, виліт у першому раунді плей-офф Ліги чемпіонів змусили керівництво клубу думати про заміну Капелло. Кальдерон уже домовився з німцем Берндом Шустером із "Гетафе". Той міг прийти миттєво, але в Іспанії правилами заборонено працювати у двох командах упродовж одного сезону. Капелло змушений був визнати свої помилки: повернув до "основи" Бекхема, який заграв як у найкращі роки, центр оборони зміцнив уже списаним ветераном Іваном Ельгерою. "Реал" видав переможну серію з шести матчів, що враховуючи провали основних конкурентів, вивели мадридців у лідери.  17-го червня напередодні Дня народження Капелло виграв у "Мальорки" вирішальний матч.

На трансфери "Реал" витратив майже 100 мільйонів євро

Незважаючи на перше місце, подальша доля Капелло проясниться тільки сьогодні-завтра. Його контракт розрахований ще на два роки, але з Шустером, який зробив "Гетафе" фіналістом Кубка Іспанії, у керівників "Реала" теж є домовленість про роботу. Капелло може врятувати небажання "Реала" платити 5 млн євро відступних за дострокове розірвання контракту. Але проти італійця — стосунки з Кальдероном. Навіть у ніч тріумфу президент посварився з головним тренером.

Виграти чемпіонство "Реалу" допоміг невдалий виступ "Барселони". Тріумфатор минулого сезону влітку провів чітку точкову селекцію, взявши з "Ювентуса" Тюрама та Дзамбротту. Але затіяна тренером Франком Райкаардом перебудова тактичної схеми на 3–4–3, конфлікт Рональдіньйо та Ето"О призвели до втрати очок і нестабільної гри. "Барса" одночасно з "Реалом" вилетіла з Ліги чемпіонів, а найбільше осоромилася в Кубку Іспанії. Маючи три м"ячі переваги, вона поступилася "Гетафе" — 0:4.

"Севілья" нарешті зіграє у Лізі чемпіонів. Дворазовий тріумфатор Кубка УЄФА вів боротьбу за чемпіонство вдома, але кадрових ресурсів у боротьбі на три фронти не вистачило. Андалусці обмежилися виграшем двох кубків — європейського та іспанського.

"Валенсію" підкосили травми. Від 8 до 11 провідних виконавців перебували в лазареті й безболісно замінити лідерів тренеру Кіке Флоресу не вдалося.

Узагалі іспанський чемпіонат вийшов у торішньому сезоні найцікавішим. Три команди до останнього туру вели боротьбу за чемпіонство. Важливим є і фінансовий чинник: ліберальні податкові закони Іспанії дозволяють футболістам заробляти $10 млн євро на рік. Саме стільки отримує наоплачуваніший футболіст світу — Рональдіньйо з "Барселони".

Зараз ви читаєте новину «Капелло посварився з Кальдероном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі