четвер, 28 січня 2010 17:10

Із призначенням тренера можна не поспішати

Можливе призначення тренера національної збірної України з футболу матиме, як на мене, не стільки спортивне, скільки політичне значення. Гіркий присмак від невдачі збірної у світовому відборі ще довго залишатиметься при самому лише згадуванні про національну футбольну команду. У такий момент розумніше перемкнути загальну увагу на щось інше. А що робити із тренером?

На сьогодні кандидата на цю посаду, який би влаштовував усіх, немає. На відміну від політики, у футбольної збірної не було реальної опозиції, не було авторитетного фахівця, який виглядав би заздалегідь краще за Олексія Михайличенка. Після поразки від Греції призначення нового тренера збірної вже не вплине до 2012 року на спортивний результат. Воно позначиться лише на авторитеті тих, хто цього наставника команди призначив.

Кандидатура тренера "Шахтаря" Мірчі Луческу, яку неофіційно запропонував у грудні президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, ніби зависла в повітрі. Повертати Олега Блохіна, який уже встиг заявити, що він не проти, ризиковано. Бо там, де Блохін, там скандал. Добре, коли скандал поєднується з перемогою. А коли ні? Найуспішніший тренер збірної часів незалежності не зміг після 2006 року довести, що здатен гарантувати результат. Призначити когось із наставників юнацьких чи молодіжних команд? І Павло Яковенко, і Юрій Калитвинцев, безумовно, професіонали. Однак вони не відповідають "тренду", який полягає в тому, що для міжнародних успіхів потрібен закордонний фахівець з іменем. Добре, хоч Росія на чолі із голландцем Гусом Хіддінком програла світовий відбір, довівши, що ані міжнародне ім"я тренера, ані кілька мільйонів зарплати на рік для нього питання гарантовано не вирішують.

Добре, хоч Росія на чолі із голландцем Гусом Хіддінком програла світовий відбір

Можна подивитися на це і з іншого боку. Куди нам, власне, поспішати? До літа збірна проведе лише один чи два товариські матчі. На них команду може вивести просто виконувач обов"язків тренера національної команди, який буде не обтяжений ані контрактом, ані особливою відповідальністю. Під в. о. залюбки підійде будь-хто із названих вище тренерів і ще кілька неназваних.

Що далі? Якщо під керівництвом в. о. тренера наша національна команда раптом зіграє в товариських матчах на рівні Бразилії, питання відпадуть самі по собі. Якщо ж ні, що більш вірогідно, провести виконком і призначити наставника можна і влітку, і восени, і за рік, і за півтора. Тоді, коли буде зрозуміло, з якими гравцями підійде Україна до Євро-2012. Будуть у нас нові зірки, які виглядатимуть краще за Шевченка, Тимощука та Вороніна — вибір тренера стане простішим і охочих знайдеться чимало. Не буде нових зірок — буде те ж, що й сьогодні.

Суркіс говорив із Калитвинцевим, Маркевичем та Яковенком

Засідання виконавчого комітету ФФУ відбудеться у понеділок, 1 лютого, і розпочнеться о 12.00. Розглядатиметься 7 питань. Призначення головного тренера —  останнім. Офіційно повідомляється, що Григорій Суркіс провів переговори з Мироном Маркевичем, Павлом Яковенком та Юрієм Калитвинцевим. Також називаються кандидатури Олега Блохіна та Мірчі Луческу. Як удалося дізнатися "ГПУ", існує ймовірність того, що тренером збірної залишать Олексія Михайличенка. Учора В"ячеслав Грозний замінив Олександра Заварова на посаді головного тренера київського "Арсенала". Кажуть, Заваров також претендує на те, щоб очолити збірну України.

— Перед наставником збірної стоятиме завдання виграти ЄВРО-2012, — каже президент національної Федерації футболу Григорій Суркіс, 60 років.

Роман ШАХРАЙ

Зараз ви читаєте новину «Із призначенням тренера можна не поспішати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі