середа, 26 травня 2010 01:45

"Інтер" уперше виграв Лігу чемпіонів

Автор: фото: REUTERS/Kai Pfaffenbach
  Аргентинський форвард ”Інтера” Дієґо Міліто — автор ”дублю” у фінальному матчі Ліги чемпіонів — святкує успіх із сином Леандро
Аргентинський форвард ”Інтера” Дієґо Міліто — автор ”дублю” у фінальному матчі Ліги чемпіонів — святкує успіх із сином Леандро

Міланський "Інтер" уперше виграв Лігу чемпіонів. У фінальному матчі турніру підопічні Жозе Моуріньйо обіграли мюнхенську "Баварію" — 2:0. Обидва голи забив аргентинський нападаючий італійського клубу Дієґо Міліто, 30 років.

Найпрестижнішим трофеєм європейського клубного футболу "Інтер" заволодів утретє. Попередні рази — 1964-го та 1965 року. Але тоді турнір називався Кубком чемпіонів.

Успіхи "Інтера" пов"язані з сім"єю Моратті. У 1960-х клуб до тріумфу в ролі власника привів Анджело Моратті, а минулої суботи — його син Массімо, який очолив "чорно-синіх" 1995 року.

Тактика

Склади "Баварії" та "Інтера" виявилися загалом прогнозованими. Наставник мюнхенців Луї ван Ґаал замінив дискваліфікованого Франка Рібері на Хаміта Алтинтопа. Його візаві Жозе Моуріньйо поставив Крістіана Ківу на лівий фланг захисту, а Хав"єра Дзанетті перевів у центр, компенсуючи втрату Тіаго Мотти.

Відтак "Баварія" зіграла 1-4-2-3-1. "Інтер" — 1-4-2-2-1-1. Схема італійців була набагато гнучкіша і більш пристосована до внутрішніх перебудувань. Македонець Пандєв та камерунець Ето"О номінально були закріплені за лівим та правим флангами півзахисту, але могли помінятися краями. Опорні — аргентинці Дзанетті та Камбіассо — "випалили" всю свою  зону і розв"язали руки диригенту атак Веслі Снейдеру, який діяв під єдиним нападаючим — Дієґо Міліто. Правий захисник чемпіона Італії, Майкон, міг не так часто долучатися до атаки і зосередився на основних обов"язках.

Натомість"Баварію" в атаках кренило праворуч. Там активний Роббен спочатку перегравав Ківу. Але загалом мюнхенці, здебільшого контролюючи м"яч, надто повільно розгортали свої атаки. "Інтер" був набагато різкішим у переході від оборони до наступу. Хоча чемпіони Італії подекуди мали проблеми в центрі захисту, скористатися цим суперник не зміг. По-перше, єдиний форвард Олич багато сил витрачав на протиборство із захисниками і не встигав створювати тиск безпосередньо у карному майданчику суперника. Мюллер слабо підтримував атаку другим темпом.

У "Реалі" Моуріньйо зароблятиме на один мільйон менше

Ван Ґаал запізнився із замінами. Вихід Клозе нічого не дав. Незрозуміло, навіщо було знімати досить активного Алтинтопа і переводити наліво Мюллера. Чи не варто було випустити на поле Тимощука, який міг би спробувати зупинити контрвипади "Інтера" на початку? Але чи могла "Баварія" розраховувати на успіх із такими кволими центральними оборонцями і за відсутності підстрахування?

Суддівство

Особливих нарікань на роботу англійця Говарда Вебба не було, хоча за рахунку 0:0 м"яч знайшов руку Майкона у карному "Інтера".

— Ніякої гри рукою не було, суддя вчинив правильно, — каже "ГПУ" Віктор Дердо, 56 років, колишній голова комітету арбітрів Федерації футболу України.

Віддаючи належне силі "Інтера" у плей-офф, слід констатувати суддівську прихильність до чемпіона Італії. Ще в листопаді команда Моуріньйо забила вирішальний гол з офсайда в Києві. Без тих трьох очок вихід із групи для "Інтера" був би проблемним. У першому домашньому матчі 1/8 фіналу проти "Челсі" арбітр не поставив пенальті у ворота господарів.

Герой

Дієґо Альберто Міліто. Форвард, який із Моттою прийшов до табору чемпіона Італії торік улітку і став основним нападаючим команди. Доти "Принц" грав у іспанській "Сарагосі" та італійській "Дженоа". Усі "золоті" голи сезону на рахунку аргентинського суперфорварда — у фіналі Кубка Італії, в матчі за титул чемпіона та у фіналі Ліги чемпіонів. Востаннє "дубль" у вирішальному поєдинку головного євротурніру три роки тому робив Філіппо Індзагі — форвард "Мілана", головного ворога чинного чемпіона Європи.

Тренер

Португалець 47-річний Жозе Моуріньйо вдруге виграв Лігу чемпіонів. Він став третім після австрійця Гаппеля та німця Гітцфельда тренером, який це зробив із двома різними клубами — 2004-го Жозе тріумфував із "Порту". Найближчими днями португалець має укласти контракт з іспанським "Реалом".

— Хто не працював у Королівському клубі, матиме пробіл у тренерській біографії, — переконаний Моуріньйо.

І погодився на зниження зарплати. "Реал" платитиме фахівцеві 10 млн євро на рік — на 1 млн менше, ніж "Інтер".

Найтитулованіші клуби Європи

"Реал" (Мадрид, Іспанія) — 9*

"Мілан" (Італія) — 7

"Ліверпуль" (Англія) — 5

"Аякс" (Амстердам, Нідерланди) — 4

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — 4

"Барселона" (Іспанія) — 3

"Манчестер Юнайтед" (Англія) — 3

"Інтер" (Мілан, Італія) — 3

* — стільки разів клуб вигравав Кубок Ліги чемпіонів

Зараз ви читаєте новину «"Інтер" уперше виграв Лігу чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі