вівторок, 30 березня 2010 19:01

Газзаєву потрібен плеймейкер

"У моєму розумінні є гравці середини поля, які мають рівноцінно вести як оборонні, так і атакувальні дії. А футболіста на прізвище Плеймейкер я не знаю".

Цю фразу головний тренер київського "Динамо" Валерій Газзаєв мовив 2003 року. За час, що пройшов, вона стала класичною. Цитують її усі й усюди.

Згадував попередні команди Газзаєва. Не претендую на істину в останній інстанції. Але дійшов висновку, що найбільших успіхів тренер досягав, маючи в обоймі гравця, який наділений особливим даром. Плеймейкер, диспетчер, диригент атак, креативник — називайте як хочете. Приклади? Будь-ласка.

1995-го "Спартак-Аланія" усунула з трону інший "Спартак" — московський. Вів соло тоді у владикавказців при тренері Газзаєві Мірджалол Касимов. Хто скаже, що цей узбек, чимось за манерою гри схожий на проданого взимку до "Локомотиву" Олександра Алієва, не плеймейкер із великої літери?

Далі. 2005 рік. Газзаєвський ЦСКА тріумфально йде Європою з Кубком УЄФА. Велике питання: чи зуміла б команда досягти подібного успіху, якби не мала у складі блискучого бразильця Даніеля Карвальйо. Можна сперечатися щодо його позиції на полі, але якщо не побачити в ньому плеймейкера, слід замислитися над своїм сприйняттям футболу.

Касимов за манерою гри нагадував Алієва

Нарешті осінь 2008-го. На думку більшості фахівців, тодішній ЦСКА був найкращим твором Газзаєва. А тепер уявіть команду без Алана Дзагоєва. У мене не виходить.

Газзаєв прийшов до київського "Динамо" влітку. Отримав у своє розпорядження чотирьох футболістів із навичками гри диспетчера — Алієв, Корреа, Кравченко, Нінкович. Сьогодні в команді залишився тільки серб. Він часто травмується, і варіантів узагалі немає. Можливо, тримати трьох диспетчерів на лаві запасних — розкіш? Але ж і м"яч динамівці на старті весняної частини сезону контролюють погано — футболіста з  організаторською жилкою бракує.

Газзаєв не приховує, що будує команду за своїми принципами та своїм смаком. Але як на мене, під будь-яку тренерську філософію підійшли б футболісти з прізвищем Мунтян або Заваров, Калитвинцев чи Белькевич.

Зараз ви читаєте новину «Газзаєву потрібен плеймейкер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі