четвер, 22 січня 2009 15:13

Ферґюсон став найкращим тренером у історії футболу

Автор: фото: REUTERS/Phil Noble
  Алекс Ферґюсон (у центрі) працює в ”Манчестер Юнайтед” 23-й рік
Алекс Ферґюсон (у центрі) працює в ”Манчестер Юнайтед” 23-й рік

Міжнародна федерація футбольної історії та статистики опублікувала рейтинг найкращих тренерів за всю історію гри. Його очолив шотландець Алекс Ферґюсон, 67 років. Друге місце посів італійський фахівець Марчелло Ліппі, третє — француз Арсен Венґер. До першої десятки також увійшли: Ґус Хіддінк (Нідерланди), Свен-Ґоран Ерікссон (Швеція), Жозе Моурінью (Португалія), Оттмар Гітцфельд (Німеччина), Луїс Феліпе Сколарі (Бразилія), Франк Райкаард (Нідерланди), Марсело Б"єлса (Аргентина).

До першої сотні потрапили два українські фахівці: Валерій Лобановський на 30-му місці, Олег Блохін — на 93-му.

— Коли рейтинг складали? Цього року. Тоді все зрозуміло — за Ферґюсона говорять його трофеї, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 58 років. — Його "Манчестер Юнайтед" торік виграв усі серйозні трофеї. Єдиний виняток — серпневий матч за суперкубок УЄФА. Але цей факт тьмяніє на тлі грудневого виграшу клубного чемпіонату й переможної серії у чемпіонаті, яка дозволила МЮ стати лідером чемпіонату Англії. Ясно, що сер Алекс компетентний у тактиці, уміє підвести гравців до оптимальних кондицій у вирішальний момент. Але я б ще відзначив от що: Ферґюсон працює у "Манчестері" 23 роки. Це означає, що наставник здатний будувати нове обличчя команди, позбавлятися людей, які нічого не можуть дати клубу (Бекхем, Ван Ністельрой), а ветеранів з ігровим запасом берегти (Скоулз, Ґіґґз) і розвивати універсалізм підопічних — ті ж Руні та Кріштіану Роналду можуть діяти й у центрі нападу, і з глибини поля. Ліппі? Великий тренер, безумовно, хоча за нього грають нині більше минулі заслуги — виграш Кубка світу-2006. Зараз він поступово оновлює збірну Італії — від цього гра не така потужна, як на Мундіалі, але результ, лідерство у відбірній групі до наступного Кубка світу, є. Ліппі уміє зіграти й від оборони, й дати наказ атакувати, а його дворічний відпочинок тільки посприяв свіжості погляду на футбол.

Cер Алекс здатний будувати нове обличчя команди

Запитую про українських тренерів.

— Про Лобановського скажу лаконічно — був справжнім професіоналом, — каже експерт.— Можливості Блохіна покажуть результати на наступному місці роботи Олега — після ефективного керування збірною було зниження показників "Москви" й хаотична трансферна політика. Із наших фахівців ще відзначив би Мирона Маркевича та Миколу Павлова, очевидний результат за рік дав росіянин Юрій Сьомін у "Динамо". А взагалі до таких рейтингів ставлюся зі скепсисом — хіба можна сказати, що Ферґюсон кращий від Ліппі й навпаки, якщо обидва — великі тренери?

Торік британська газета "Таймс" опублікувала свою версію найкращих тренерів світу за останні 50 років. Першим у списку був голландець Рінус Міхелс, а Валерій Лобановський — 32-м.

Зараз ви читаєте новину «Ферґюсон став найкращим тренером у історії футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі