четвер, 06 лютого 2020 00:20

"Джоковича можна було дотиснути у четвертому сеті"

Є дрібниці, що в загальному результаті перестають бути дрібницями, а мають вкрай важливу роль. На всіх інших турнірах "Великого шолома" чоловічі півфінали відбуваються в один день, щоб кожен із фіналістів був у рівних умовах. На ­Відкритому чемпіонаті Австралії півфінали розтягнуті на два дні. Один фіналіст мав на день більше відпочинку.

У фіналі Відкритого чемпіонату Австралії, в якому Новак Джокович із Сербії здолав австрійця Домініка Тіма в п'яти партіях, цей фактор став вирішальним. Не варто було думати, що австрієць переграє швидкого Джоковича. Серб — досвідчений захисник, боєць, топтенісист. Здалося, що в середині третього сету в Новака почалася паніка. Він — рідкісне явище — почав бути непослідовним. Якби Тім мав сили, зміг би дотиснути серба в четвертому сеті.

Але вийшло як вийшло. Новак Джокович укотре підтвердив ефективність власної гри — приймає максимально точні рішення. Витримав атаку суперника. Зрозумів, коли потрібно переломити хід зустрічі.

Американка Софія Кенін грає в абсолютно нежіночий теніс, у якому послідовність та адекватність — на найвищому рівні.

Приймає рішення — нестандартні, але прив'язані до моменту гри, дозволяє розвивати ситуацію в кожному розіграші. Цим Кенін взяла австралійку Ешлі Барті та Гарбіньє Мугурусу з Іспанії.

Начебто іспанка була впевнена в собі. Але коли зрозуміла, що в кожному розіграші доведеться мати справу з максимальними діями Кенін, які вона може не передбачити, почала тремтіти. Це призвело до поразки у фіналі.

Чекав більшого від п'ятої ракетки світу Еліни Світоліної.

Але розумів — лідерці українського тенісу буде важко, враховуючи "сітку". Чекав, що під час турніру Еліна розіграється. Але точно не сподівався побачити таку гру від суперниці українки в третьому колі — Гарбіньє Мугуруси. Іспанка набрала хорошу форму й дійшла до фіналу. Протистояти їй складно.

Світоліна була не в ідеальному стані, щоб такі суперниці, як Мугуруса, були їй по силах. Хоча в другому сеті намагалася переломити гру, але супротивниця виявилася стійкою. Думаю, Еліна планувала підняти рівень гри у другий тиждень змагань. Проте не дійшла до цієї стадії. Не була готова перемагати фізично й психологічно.

Є певна оптимальна антропометрія для тенісу. Світоліна під неї не підпадає. Вона не є еталоном тенісистки, яка може сама все вирішувати на корті. Скоріше, багато залежить від дій суперниці. Для прикладу, такі спортсмени, як Мугуруса, мають перевагу, яку потрібно тільки реалізувати. Якщо йде гра, то зупинити їх важко, незалежно від того, хто на протилежній стороні корту.

До команди Світоліної в міжсезоння приєднався Маркос Багдатіс — відомий у минулому кіпрський тенісист. Світоліна навряд чи зможе кардинально змінитися у грі, лише додати в кожному компоненті. Над цим вони і працюватимуть.

17 титулів "Великого шолома" здобув Новак Джокович — перша ракетка світу. Це менше, ніж у його головних суперників. Роджер Федерер зі Швейцарії має 20, іспанець Рафаел Надал — 19. Наступний турнір такого рівня стартує 25 травня в Парижі — відкритий чемпіонат Франції.

Зараз ви читаєте новину «"Джоковича можна було дотиснути у четвертому сеті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі