четвер, 09 липня 2009 19:19

"До чемпіонату світу готуюся в брудному басейні"

Автор: фото: УНІАН
  Три роки тому запоріжанка Ірина Амшенникова перемогла на першості Європи у плаванні на спині
Три роки тому запоріжанка Ірина Амшенникова перемогла на першості Європи у плаванні на спині

Після Олімпіади в Пекіні одна з найкращих представниць українського плавання 23-річна Ірина Амшенникова хотіла залишити великий спорт. Тренуватися продовжувала для підтримки форми. Але коли їздила на змагання, незмінно перемагала на коронних для себе 100- і 200-метрівках на спині.

— Зараз готуюся до чемпіонату світу, який стартує 22 липня в Римі, — каже Ірина. — Я вийшла заміж, тепер сполучаю сімейне життя зі спортом, а не навпаки. То раніше спорт у моєму житті був на першому місці. Тепер — сім"я. Знайшла ту людину, з якою почуваюся затишно. Одружилися з Максимом у квітні. Весілля стало найсвітлішою подією для мене.

Тренер збірної України Сергій Бондар виступає за те, щоб усі кандидати до неї готувалися централізовано…

— Мені він також про це говорив. Але я тренуюся вдома, у Запоріжжі, під керівництвом особистого наставника Сергія Гусєва.

На останньому чемпіонаті України ви не здобули жодної золотої нагороди. На "спинних" дистанціях себе проявили юні Ксенія Григоренко і Дарина Зевіна. Гадаєте, вони здатні побити ваші національні рекорди?

15-річна Даша Зевіна дуже талановита, а Ксенія Григоренко вже встигла виграти юнацький чемпіонат Європи. Але з тим ставленням до плавання, яке є в нашій країні, вони лише наблизяться до моїх рекордів. І це — в найкращому разі. Так, на чемпіонаті України я програла Зевіній. Але тільки тому, що не готувалася до цих змагань, а думала про першість світу.

А ви здатні підтягнутися до найкращих світових результатів і знову боротися за участь у фіналі чемпіонату світу?

— Гадаєте, в наших умовах це можливо? У Запоріжжі на літо перестали функціонувати найкращі басейни. У басейні ШВСМ (Школа вищої спортивної майстерності. — "ГПУ"), де я тренуюся, така брудна вода, що дна не видно.

То що вас тримає у спорті?

— А чим іще займатися після закінчення кар"єри? То ще одна біда нашого спорту. У нас діючі спортсмени не відчувають належної уваги. Коли вони завершують виступи, то взагалі стають нікому не потрібними. Оскільки мій рівень дозволяє потрапити до збірної, виступатиму, отримуватиму зарплату. І за можливості покращуватиму результати.

1986, 19 травня — Ірина Амшенникова народилася у місті Комсомольськ Полтавської обл.

1994 — почала займатися плаванням під керівництвом Олександра Стокоза

2001 — виграла "бронзу" юніорської першості Європи на дистанції 100 м на спині

2002 — здобула бронзову нагороду чемпіонату світу в 25-метрових басейнах на дистанції 200 м на спині; на чемпіонаті Європи на "довгій воді" відзначилася двома срібними медалями — на 200-метрівці та в естафеті

2004 — на Олімпіаді в Афінах посіла 15-е місце на 100-метрівці й 19-е — на 200-метрівці на спині

2005 — стала чемпіонкою Європи на дистанції 200 м на спині в 25-метровому басейні

Заміжня


   

Зараз ви читаєте новину «"До чемпіонату світу готуюся в брудному басейні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі