пʼятниця, 09 серпня 2013 00:00

"Динамо" має дати шанс Яковенку

Є давня істина: роботи художників-геніїв дорожчають після смерті. Людство розуміє, що чогось подібного не зробить ніхто. І навіть численні учні у найкращому разі створять погану копію витворів учителя.

З-поміж усіх учнів Валерія Лобановського, що випробовували себе як тренери, я завжди виокремлював двох — Михайла Фоменка та Павла Яковенка.

Під керівництвом цих двох людей, нехай фрагментарно і непостійно, творилася та незабутня гра — з небаченими швидкостями, пресингом, тиском на ворота суперника і впевненістю, що можемо перемогти будь-кого.

Фоменко міг довічно сидіти тренером дубля в команді Валерія Васильовича, однак надав перевагу самостійній роботі. І досягав результату навіть у грузинській "Гурії" з Ланчхуті. У 1993-го з виключно вітчизняними гравцями перемагав знамениту "Барселону". Тепер роботою у збірній довів, що новий Лобановський свого часу був у київському "Динамо", однак там його появу банально проґавили.

Яковенко виводив до фінальної частини Євро-2011 нашу молодіжку.  Досі перед очима виїзний матч із Голландією й перемога — 3:1. А 6:0 над Швецією у відборі до Євро-2013? Такий натиск на ворота суперників ми бачили хіба 1986 року.

Можливо, в пошуках нового Лобановського я перебільшую. Адже у Фоменка був невдалий досвід із "Таврією", а Яковенко так нічого й не виграв зі своєю молодіжкою.

Однак питання актуальне. Після чотирьох турів чемпіонату України київське "Динамо" відстає від "Шахтаря" на 5 очок. Відомі фахівці пошепки і "не для преси" кажуть, що тренер із Блохіна не вдався. Що до 48 млн євро, витрачених Ігорем Суркісом на цьогорічні придбання, варто додати ще 3-4 — на нового наставника.

Якщо після 10 турів відстань між "гірниками" та киянами зростатиме, Блохіна можуть звільнити.

— Відчуваю, що часу мені багато не дадуть, — говорить Олег Володимирович.

У разі його відставки до зимової перерви тимчасово запросять керувати іншого фахівця. Водночас шукатимуть відомого тренера за кордоном. Хочу, щоб за дивним збігом обставин у цей короткий період дали маленький шанс Яковенку. Як узимку дали його Фоменкові. Бо, за законами жанру, природжене на загибель має-таки відтворитися в останню драматичну хвилину.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" має дати шанс Яковенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі