вівторок, 18 грудня 2007 17:51

Дарюс Каспарайтіс міг грати у київському "Соколі"

Автор: фото: REUTERS
  Дарюс Каспарайтіс (ліворуч) у складі збірних СНД та Росії виграв три медалі на Олімпійських іграх — золоту, срібну та бронзову
Дарюс Каспарайтіс (ліворуч) у складі збірних СНД та Росії виграв три медалі на Олімпійських іграх — золоту, срібну та бронзову

Дарюс Каспарайтіс, 35 років, — литовський хокеїст, захисник на прізвисько "Недоброзичливий Привид" — майже 15 років відіграв у північноамериканській хокейній лізі (НХЛ). Опікав грізних форвардів — Вейна Грецьки та Еріка Ліндроса. Кілька місяців тому Каспарайтіс переїхав до Росії — у пітерський СКА. Кореспондент "ГПУ" зустрівся з хокеїстом у Санкт-Петербурзі.

— Починав я грати в рідному Електренаї, — розповідає Каспарайтіс. — Був у нас в команді Деніс Бауба, нападаючий. Завжди з ним конкурували, хоча й у різних амплуа. Коли приїжджали селекціонери київського "Сокола", то обрали саме Баубу. Прикро було до сліз. Трохи пізніше мене розгледів тренер московського "Динамо" Валерій Васильєв. Із Литви треба було їхати.

Із українськими хокеїстами стосунки підтримуєте?

— Авжеж. Насамперед із Олексієм Житником. Грали разом ще за радянську "молодіжку", потім — у збірній Росії, в НХЛ. Із Дмитром Христичем нормально спілкувалися. Приємний хлопець.

Хто дав вам прізвисько Недоброзичливий Привид?

— Журналісти. Каспер — скорочений варіант мого прізвища. На початку 90-х в Америці великою популярністю користувався мультфільм про пригоди Каспера — доброзичливого привида. А моя жорстка гра більше нагадувала недоброзичливого.

Ви знялися в епізодичній ролі в фільмі "Брат-2". Як потрапили на знімальний майданчик?

— Режисер фільму Балабанов передивлявся нас на передсезонному зборі. Не думав, що фільм викличе такий інтерес, інакше попросив би більше ігрового часу. Під час зйомок я познайомився з актором Сергієм Бодровим. Як безглуздо обірвалося його життя.

Зарплата у СКА така ж, як і в "Рейнджерсі"

Російську мову не забули після тривалого виступу в Америці? Якою мовою думаєте?

— Багато думати — шкідливо. Якщо серйозно, в Росії думаю російською, у Литві — литовською, в Америці — англійською. А взагалі я литовець. Просто грав за Росію в хокей. Після закінчення кар"єри планую жити в США, але кров у мене литовська. Я — Дарюс Каспарайтіс, а не Діма Каспаров, правильно? — сміється.

Коли були в Литві востаннє?

— Двічі був одружений, двічі розлучався. Нині відчуваю себе вільним, тому як тільки захотів — сів у літак і вирушив до Литви. Зустрівся з рідними, погуляв селищем, де виріс. Але вдома не можу довго бути, звик до іншого життєвого ритму.

Можна порівняти ваші зарплати в найбагатшому клубі НХЛ "Нью-Йорк Рейнджерс" та пітерському СКА?

— Цифр не назву, але гроші співставні. Все таки СКА фінансує потужний "Газпром".

Ви були одружені з російською моделлю Іриною Кузнецовою. Маєте від неї доньку Елізабет-Марію. Часто бачите її?

— Ні. Ліза мешкає з матір"ю у США. Їй десять років. Я не суворий батько, хочеться малу побалувати.

Кажуть, ви небайдужі до музики?

— Нещодавно перед тренуванням приніс диск улюбленої групи "Океан Ельзи". Поставив на повну потужність, хлопці ледь не вигнали. Не вийшло проштовхнути українську музику в Пітері.

Ви грали на чотирьох Олімпіадах, вибороли золоту, срібну та бронзову нагороди. У Ванкувері на наступних змаганнях зможете вийти на майданчик?

— Чому б і ні? Я стежу за своїм станом. 2010-го мені буде тільки 37. Не збираюся закінчувати. Олімпіада — короткий турнір. Там грають лише найкращі.

1972, 16 жовтня — Дарюс Каспарайтіс народився в литовському місті Електренай
1988 — почав ігрову кар"єру в московському "Динамо"
1992, лютий — став олімпійським чемпіоном у складі збірної СНД
1992 — вибраний на драфті клубом НХЛ "Нью-Йорк Айлендерс"
1996 — почав грати з Маріо Лем"є за "Піттсбурґ Пінґвінз"
1997 — народилася донька Марія-Елізабет
2002 — підписав контракт із "Нью-Йорк Рейнджерс"
2004 — провів сезон у казанському "Ак Барс"
2007, жовтень — став гравцем СКА (Санкт-Петербург)
Розлучений

Зараз ви читаєте новину «Дарюс Каспарайтіс міг грати у київському "Соколі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі