четвер, 22 липня 2010 01:33

Чого варті титули в "професійному" боксі

Розібратися з тим, коли, у поєдинку з ким і головне, — чому здобувають і втрачають свої численні титули наші видатні боксери-важковаговики Віталій та Володимир Кличко, навряд чи до снаги без спеціальної підготовки.

Тримати в голові назви всіх цих версій світових титулів хоч не просто, але за певних зусиль ще можна. Бо ж любителі футболу, наприклад, пам"ятають назви ліг і стежать за змаганнями. Але ж у футболі є система. Як мінімум, за рік наперед відомо, коли і де відбудеться той чи інший чемпіонат або розіграш кубка, хто і за яких умов гратиме і яким чином може перемогти.

У так званому професійному боксі — усе навпаки. Численні ліги та промоутери, як перекупки на базарі, торгуються з приводу кожного нового бою. Зі спортом це має досить мало спільного. Уявіть, щоб чемпіона світу з футболу визначали б за таким же принципом. Тоді, думаю, з Іспанією ніколи б не грала Бразилія. Вони просто оголосили б себе чемпіонами світу за своїми версіями і домовлялися би по 10 років, чи грати між собою.

Кожен може вільно оголосити себе найкращим у світі

Скажете, це абсурд. У футболі — так. У "професійному" боксі — скільки завгодно. За всієї поваги до здобутків Віталія Кличка, його чемпіонський титул, здобутий у матчі "за домовленістю", не дуже переконує. Хіба можна стати чемпіоном світу з футболу, волейболу, бігу, кидання молота, фігурного катання, навіть шахів, не беручи участі в змаганнях упродовж кількох років? Бачили Міхаеля Шумахера, який вирішив повернутися у "Формулу-1" через кілька років? На якому він місці? Чи є в нього шанс на чемпіонство? Немає. Це тому, що "Формулу-1" проводять за зрозумілими правилам, а переможців визначають за спортивним принципом. Міхаель Шумахер, на відміну від Віталія Кличка, не може сам вирішувати, коли і з ким йому змагатися за кермом, аби стати чемпіоном.

Тому всі численні повідомлення про нескінченні перемовини братів Кличків з імовірними суперниками мають усе менше шансів називатися спортивними новинами. Це більше подібне до шоу-бізнесу, в якому учасники вистави чи фільму довго й публічно обговорюють умови своєї участі. І при цьому кожен може вільно оголосити себе найкращим.

Думаю, Віталієві Кличку не варто занадто перейматися тими переговорами. Він для нас і так назавжди чемпіон. Або не він, а його брат. Або обидва. Яка різниця?

Зараз ви читаєте новину «Чого варті титули в "професійному" боксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі