середа, 02 липня 2008 17:46

Час натуралізовувати бразильців

Чемпіоном Європи з футболу вперше став бразилець. Пишу для тих, хто не розуміє спортивних тонкощів, вважаючи, що чемпіонат Старого Світу мають розігрувати лише європейці.

Аби мати продукт найвищої якості, слід доручити його виготовлення найкращому фахівцю. Ніхто не приготує плов краще за узбека. Ніхто не заспіває блюз краще за уродженця дельти Міссісіпі. Ніхто не зіграє у футбол краще за бразильця. Кількість бразильців, які заробляють по світу на життя грою у футбол, набагато більша за кількість українців, які заробляють по світу на життя працею на новобудовах. Сьогодні бразильських футболістів можна знайти всюди: від найбагатших футбольних клубів до маловідомих команд провінційних міст. Після наповнення бразильцями клубних футбольних команд усього світу їх потрапляння до національних збірних було лише питанням часу.

Цей час настав. Поки що бразильців зі зміненим громадянством у національних командах одиниці. На Євро-2008 на провідних ролях у збірній Португалії був бразилець Деку. У збірній Туреччини — Ауреліо. У збірній Іспанії — Сенна, якому й судилося першим серед співвітчизників стати чемпіоном Європи.

Француз Трезор і англієць Барнс виглядали екзотично навіть на екранах чорно-білих телевізорів

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) робить відчайдушні спроби припинити нестримний процес натуралізації бразильців. Вона збільшила до п"яти років термін обов"язкового проживання в країні, яке необхідне для одержання "футбольного громадянства". Але зупинити процес неможливо.

Як доказ згадаймо початок вісімдесятих років минулого століття. У національних збірних європейських країн почали з"являтися перші футболісти з африканським корінням. Француз Трезор і англієць Барнс виглядали тоді екзотично навіть на екранах чорно-білих телевізорів. Тепер же у Швеції, наприклад, найзаслуженішим гравцем є афрошвед Ларссон, а найкращим — етнічний боснієць Ібрагімович.

Не здивуюся, якщо і в збірній України найближчим часом з"явиться бразилець. Чому ні? Ми що, гірші за хорватів чи поляків, у яких бразильці в збірній — нормальне явище?

І якщо цей процес не можна зупинити, то чому б його не очолити? Може, поруч із бразильцями й українці почнуть грати за свою збірну не гірше, ніж ті самі іспанці на чолі з бразильцем?

Зараз ви читаєте новину «Час натуралізовувати бразильців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі